COMPARISON OF METAL CONTENT OF COFFEE SAMPLES GROWN IN DIFFERENT COUNTRIES BY ICP-OES - AL-JAF, SABAH (Fırat Üniveristesi, 2017)
Kahve dünya çapında en fazla içilen içeçeckelrden biridir. Bu yüzden, çok büyük ticari ve sosyal öneme sahiptir. Kavhe, hoş kokusu ve aroması, içenler üzerindeki fizyolojik etkileri, gibi sağladığı faydaları sebebi ile, kullanımı günden güne gittikçe artmaktadır. Kahve genel itibarı ile ikiye ayrılmaktadır; Robusta ve Arabika olmak üzere. Türk kahvesi, Türkiye'de yetişen bir kahve türü olmayıp, kahve hazırlama yöntemini ifade etmektedir. Türk kahvesi, genellikle Arabica türü kahve çekirdeklerinden hazırlanır. Bu çalışmada, altı farklı ülkede (Birezilya, Colombiya, Etiyopya, Gutemala, Kenya ve Yemen) altı farklı kahve örneklerinde, onyedi elementin analizi (Al, As, Ba, Ca, Cr, Cu, Fe, K, Mn, Na, Ni, P, Se, Sn, Sr, Zn, and Mg) Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectroscopy (ICP-OES) tekniği ile yapıldı. Bu amaçla bütün kahve örnekleri kral suyunda çözünürleştirildi. Elde adilen sonuçlardan, analiz edilen elementler konsantrasyonlarına göre üç ana gruba ayrıldı, makro, mikro ve eser olmak üzere. Bunlarda potasyum (K) elementi bütün örneklerde makro element olarak ortaya çıkarken, kalsiyum elementi ise, makro elementlerin içinde en düşük konsantrasyona sahip olduğu gözlendi. Bütün kahve örneklerindeki mikro elementlerin sırası Sr > Mn > Fe > Al > Ba > Cu > Zn şeklinde tespit edilmiştir. Nikel (Ni) elementi ise, eser elementler grubundaki elementlerden konsantrasyonu en fazla element olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçların daha önceden yapılmış olan benzer çalışmalardaki sonuçlar ile genel itibarı uyum halinde olduğu özellikle mikrno ve eser elementlerde gözelenmektedir. Diğer taraftan ise, makro elementlerin genel itibarı ile daha önceki yapılan çalışmalardan daha düşük seviyede olduğu gözlenmektedir. Sonuçların istatistiki değerlendirilmesinden çıkan sonuç ise, kahve örneklerin orijinlerine göre element konsantrasyonlarının önemli derecede farklılık gösterdiği bulunmuştur.

Coffee is the one of the most consumed beverage across the world. Therefore, it has enormous commercial value and social importance. Coffee consumption continues to increase due to its physiological effects, its pleasant taste, aroma and many health benefits. Robusta and Arabica are two basic types of coffee beans. Turkish coffee is a method of preparation, not a kind of coffee bean grown in Turkey. The coffee beans used for Turkish coffee is generally Arabica type coffee beans. This study was aimed to determine the concentrations of some major, minor and trace elements in six different coffee samples from six different origins (Brazil, Colombia, Ethiopia, Guatemala, Kenya, and Yemen) where the coffee plants grown. The coffee samples were analyzed for seventeen elements (Al, As, Ba, Ca, Cr, Cu, Fe, K, Mn, Na, Ni, P, Se, Sn, Sr, Zn, and Mg) by using inductively coupled plasma optical emission spectroscopy (ICP-OES). Prior to the analysis by ICP-OES, all coffee samples were completely digested in aqua regia. According to the obtained results, the determined elements were classified into three groups (macro, micro, and trace) elements according to their concentration in different coffee samples; among the macro elements potassium (K) showed the highest levels in all coffee samples whereas the concentration of calcium (Ca) were found to be lowest in the group of macro elements. Micro elements showed the concentration order of: Sr > Mn > Fe > Al > Ba > Cu > Zn in all coffee samples. Concentrations of nickel (Ni) were higher than all other elements in the group of trace elements. The results obtained in present study showed good agreement with previously reported studies for most of the elements especially micro and trace elements while the results for macro elements were generally lower than reported values. Statistical analysis of the results showed significant differences in the concentration of each element in different coffee samples of different origins.
Farklı ülkelerde yetişen kahve örnklerinin metal içeriklerinin ıcp-oes ile karşılaştırılması
Keywords: Kimya