MENİNGİOMLARDA TRANSİENT RESEPTÖR POTANSİYEL MELASTATİN2 VE TRANSİENT RESEPTÖR POTANSİYEL MELASTATİN 7 İYON KANALLARININ EKSPRESYONUNUN HİSTOPATOLOJİK İNCELENMESİ VE DİFÜZYON MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME'DE APPERENT DİFÜZYON COEFFİCİENT ÖLÇÜMLERİ İLE KORELASYONU - ÇELİK, SEMİH (Fırat Üniveristesi, 2020)
Transient Reseptör Potansiyel Melastatin (TRPM) iyon kanalları plazma zarında +2 değerli kalsiyum (Ca2+ ) ve +2 değerli magnezyum (Mg2+ ) girişinde görevli katyon kanallarıdır. Çeşitli tümörlerde TRPM iyon kanalları ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Ancak meningiomlardaki ekspresyonu ve etkileri bilinmemektedir. Meningiom tanısında sıklıkla tercih edilen görüntüleme yöntemi Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) dir. Çalışmamızda meningiomlarda TRPM2 ve TRPM7 düzeyleri bakılıp, Beyin Difüzyon MR'da tümör, tümör çevresi ve simetrik beyin dokusundaki Apparent Diffusion Coefficient (ADC) sinyal farklılıkları değerlendirildi. Meningiom nedeniyle cerrahi uyguladığımız 30 hasta ile 2 grup oluşturuldu. Birinci grupta Tip 1 (benign) meningiomu olan 15, ikinci grupta tip 2 (malign) meningiomu olan 15 hasta vardı. Alınan tümör dokuları histopatolojik olarak incelendi. Aynı hastaların difüzyon MRG'lerinde ADC ölçümleri yapıldı. Elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) programında analiz edildi. TRPM2 ve TRPM7 iyon kanalları tip 1 menengiom hastaları arasında karşılaştırıldığında anlamlı bir fark izlenmedi. Tip 2 menengiom hastalarında ise TRPM2 ekspresyonu TRPM7'ye göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak fazlaydı. Tip 2 menengiom hastalarında kitle üzerinde yapılan ölçümlerde ADC değerleri tip 1'e kıyasla anlamlı olarak düşüktü. Kitle çevresi değerleri ise tip 2' de kitle ve simetrik beyin dokusundan daha yüksekti. Sonuçta, hem tip 1 hem de tip 2 meningiomlarda TRPM2 ve TRPM7 iyon kanallarının ekspresyonu görüldü. Fakat tip 2 meningiomlarda TRPM2 ekspresyonu daha belirgindi. Tümör evresi arttıkça kitle ADC değerlerinin düşmesi yani difüzyonun azalması hipersellülarite ile ilişkilendirildi. Kitle çevresinde ise tümör derecesi arttıkça ADC değerlerinin artması, peritümöral ödemin artması ile ilişkilendirildi. Çalışmamız, menengiomlarda iyon kanallarına yönelik tedavi seçeneklerine ve tanıda difüzyon MRG'de ADC ölçümleri ile tümör derecesinin tespitine literatürel katkılar sağlayabilir. Anahtar Kelimeler: Meningioma, Transient Reseptör Potansiyel Melastatin, Difüzyon ağırlıklı görüntüleme

Transient Receptor Potential Melastatin (TRPM) ion channels are the cation channels on the plasma membrane which are responsible for the entry of +2 calcium (Ca2 + ) and +2 magnesium (Mg2+). Studies on TRPM ion channels in various tumors have been conducted. However, its expression and effects in meningiomas are unknown. Magnetic Resonance Imaging is the most preferred imaging method in the diagnosis of meningioma. In our study, TRPM2 and TRPM7 levels were evaluated in meningiomas and apparent diffusion coefficient (ADC) signal differences in brain diffusion MRI in tumor, tumor circumference and symmetric brain tissue were evaluated. Two groups were formed with 30 patients who underwent surgery due to meningioma. There were 15 patients with type 1 (benign) meningioma in the first group and 15 patients with type 2 (malignant) meningioma in the second group. Tumor tissues taken were examined histopathologically. ADC measurements were made in diffusion MRIs of the same patients. The data obtained were analyzed in SPSS (Statistical Package for Social Sciences) program. No significant difference was observed between TRPM2 and TRPM7 ion channels type 1 meningioma patients. In type 2 meningioma patients, TRPM2 expression was statistically significantly higher than TRPM7. ADC values were significantly lower in patients on type 2 meningioma compared to type 1. Mass circumference values were higher in type 2 than in mass and symmetric brain tissue. As a result, expression of TRPM2 and TRPM7 ion channels in both type 1 and type 2 meningiomas was observed. However, TRPM2 expression was more evident in type 2 meningiomas. As the tumor stage increased, the decrease in mass ADC values, that is, decreased diffusion, was associated with hypercellularity. Increased ADC values were associated with increased peritumoral edema as the degree of tumor increased around the mass. Our study can provide a literature contribution to the treatment options for ion channels in meningiomas and ADC measurements in diagnosis of diffusion MRI and tumor's grade detection. Keywords: Meningiomas, Transient Receptor Potential Melastatin, Diffusion weighted imaging
Histopathological investigation of expression of transi?ent receptör potenti?al melastati?n2 and transi?ent receptör potenti?al melastati?n7 ion channels in menengiomas and corelation with diffusion magneti?c resonance imaging on apperent diffusion coefficient measurements
Keywords: Nöroşirürji