RADYASYONUN CAM-SERAMİK MADDELERİN KRİSTALLEŞME VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ - KAYGILI, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2005)
Bu çalımada, cam-seramik numunelerin radyasyon öncesi ve radyasyon sonrasışıkristalleş davranı ve mekanik özellikleri incelendi. Platin pota içerisindeki toz oksitlerinmeelektrik fını eritilmesi ve hava ortamı soğrında nda utulması beşyla farklıcam-seramik numunehazırlandı.İ numuneye 70 Mrad dozda 60Co kaynağ ile gamma ınları bir numuneye de X-ı şı vekiınış tüpü (Genius X-ray Tube, 135 kV, 150 mA, 1s) ile radyasyon uygulandıNumunelerinı .şış ıkristalleş davranı; X-ınıdifraksiyonu (XRD), taramalıelektron mikroskobu (SEM),metermogravimetrik analiz (TGA) ve diferansiyel taramalıkalorimetre (DSC) kullanılarakaraşrı . Cam-seramik numunelerin sertlikleri Vickers sertlik test cihazı test edildi.tıldı ylaNumunelerin yoğunlukları imet metoduyla ölçüldü.ArşNumunelerin radyasyon öncesi ve radyasyon sonrasıkinetik parametrelerindenaktivasyon enerjisi (E) , Avrami parametresi (n) ve mekanik özellikleri hesaplanarakı rı .karş tıldılaşAnahtar Kelimeler: Cam-Seramikler, JMAK Kinetikleri, Kristalleş Mekanik Özellikler.me,
Effect of radiation on crystallization and mechanical properties of glass-ceramics
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği