Akım Taşıyıcılar Kullanılarak İndüktörsüz Bir Transformatör Gerçeklemesi - Sarı, Yavuz (Fırat University, 2017)
Son yıllarda, elektronik devre gerçeklemelerinde simülasyon yazılımlarının kullanımı yaygın hale gelmiştir. Bu çalışmada, sadece dirençler ve ikinci kuşak akım taşıyıcıları (second generation of current conveyors, CCII) kullanılarak indüktörsüz bir akım ve voltaj transformatörü gerçekleniyor. Öncelikle uç denklemleri ideal bir transformatörünkine eşdeğer olan dirençli merdiven tipi bir devre ele alınmıştır. Daha sonra, bu devredeki topraklı dirençler yerine akım taşıyıcı eşdeğerleriyle değiştirilmiştir. Elde edilen CCII-R iki kapılı devredeki direnç değerlerini değiştirme yoluyla hem voltaj transformatörü, hem de akım transformatörü olarak kullanılabilmektedir. Elde edilen yapı entegre devre uyumludur. Son olarak, CCII-R iki kapılı devrenin çalışması, akım ve voltaj için iki ayrı örnek ile SPICE programı kullanılarak başarılı bir şekilde test edilmiştir.

Recently, using simulation software for realization of the electronic circuits became popular. In this study, an inductor-free voltage and current transformer is developed using only second generation current conveyors, (CCIIs) and resistors. First, a resistive ladder network, whose terminal equations are equivalent to those of an ideal transformer is found. Then grounded negative resistors of the original network are implemented with CCIIs. Obtained CCII-R two port can be used either a voltage transformer or a current transformer by changing only resistor values and it is integrated circuit compatible. Finally, its operation is successfully tested by SPICE software.
An Inductor-Free Transformer Realization Using Current Conveyors