İLKÖĞRETİM 4. VE 5. SINIF ÖĞRETMENLERİNİN ÇOKLU ZEKA KURAMI VE UYGULANMASINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ (DİYARBAKIR İLİ ÖRNEĞİ) - ERDAMAR, FATİH SELİM (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu araştırma ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin Çoklu Zekâ Kuramı ve uygulamasına yönelik görüşlerini belirlemek için öğretmen görüşlerine dayalı olarak yapılmıştır.Araştırma Diyarbakır il merkezinde 2007- 2008 eğitim-öğretim yılında ilköğretim birinci kademede görev yapan 4. ve 5. sınıf toplam 514 sınıf öğretmenine anket uygulanması yolu ile yapılmış ve elde edilen veriler SPSS for Windows paket programıyla analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde, aritmetik ortalama, frekans, yüzde, ?t? testi, varyans analizi, Kruskal-Wallis testi, Man Whitney U testleri kullanılmıştır. Verilerin analizinden elde edilen bulgular aşağıdaki gibi özetlenebilir.Araştırmada öğretmenlerin, kendilerini ÇZK ile ilgili bilgi konusunda kısmen yeterli buldukları, ÇZK konusunda yapılan araştırmaları ve gelişmeleri kısmen takip ettikleri, öğretimi planlarken ÇZK' yı kısmen dikkate aldıklarını ve farklı zekâ alanlarını belirleyen araçlar konusunda da kısmen bilgi sahibi oldukları belirlenmiştir.Öğretmenler Çoklu Zekâ Kuramı uygulamalarının öğrenmede kalıcılık üzerinde daha etkili olduğunu, Çoklu Zekâ Kuramı'na göre ders işlemenin geleneksel yöntemlere göre ders işlemekten daha iyi sonuç verdiğini, öğrencilerinin Çoklu Zekâ Kuramı'na göre ders işlerken derse katılımlarının artığını ve öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerinin gelişme kaydettiklerini ifade etmişlerdir. Bunun yanında öğretmenler araç-gereç sıkıntısı yaşadıklarını, YİP çerçevesinde hazırlanan ders kitaplarının ve öğretmen kılavuz kitaplarının yeterli desteği sağlamadığını, sınıfların kalabalık olmasından rahatsızlık duyduklarını gerek kendilerinin, gerek yöneticilerin, eğitim alması gerektiğini dile getirmişlerdir. Sorunların giderilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ve üniversitelerdeki akademisyenlerden beklentilerinin olduğu belirtilebilir.Anahtar Kelimeler: Yeni İlköğretim Programı, Çoklu Zekâ Kuramı, Çoklu Zekâ Kuramı Uygulamaları, Geleneksel Yöntem

This study was carried out based upon the teachers? opinions in order to determine the ideas of class teachers working in primary schools towards Multiple Intelligence Theory and its application.The study that was carried out in Diyarbakır city in 2007-2008 education years was applied to the teachers who teach the 4. and 5. classes of the first degree in primary schools by means of a questionnaire application. The obtained data were analyzed with SPSS for Windows being a package program. In the analysis of the data, arithmetic average, frequency, percentage, ?t? test, variance analysis, Kruskal-Wallis test, and Man Whitney U tests were used. The findings obtained from the analysis of the data can be summarized as following.In the study it was determined that the teachers are for the opinion that they are well sufficient enough about information related to MIT, that they partly follow the developments and researches done about MIT, that they care about MIT when they plan teaching and they have information on the means determining different intelligence fields.The teachers sated that the MIT applications are more effective on the permanency in learning, teaching according to MIT give better results compared to traditional methods, students? participation in the lesson increased while teaching was done according to MIT, and the students with difficulty in learning were more successful. Besides, the teachers stated that they lacked instruments, the course books prepared in the frame of NPSP and teachers? guide books were not supportive enough, they were unhappy with the crowded classes, and both they and the administrators needed education. It can be claimed that they expectations from the Ministry of National Education and academicians in the universities for the problems to be solved.Key Words: New Primary School Program, Multiple Intelligence Theory, Multiple Intelligence Theory Applications, Traditional Method
Determination of the ideas of primary school4. and 5. class teachers towards multiple intelligence theory and its aplication
Keywords: Eğitim ve Öğretim