1,3-DİOKSALAN GRUBU İÇEREN AMİNO BİLEŞİKLERİNİN GEÇİŞ METAL ASETATLARI İLE KOMPLEKSLERİNİN HAZIRLANMASI - DUMAN, SİBEL (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek Lisans Tezi.3-DİOKSALAN GRUBU İÇEREN AMİNO BİLEŞİKLERİNİN GEÇİŞ METAL ASETATLARI İLE KOMPLEKSLERİNİN HAZIRLANMASI Sibel DUMAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2002 ; Sayfa: 60 (X + 50) 6,7-0-Siklopentiliden-l-amino-4-azaheptan (L) iki basamakta hazırlandı. Birinci basamakta, epiklorhidrin ve siklopentanondan l-Klor-2,3-0-Siklopentilidenpropan (1) sentezlendi. Bu reaksiyonda BF3-Et2 katalizör olarak kullanıldı. İkinci basamakta 6,7-0-Siklopentiliden-l-amino-4-azaheptan"ı (L) elde etmek için l-Klor-2,3-0- Siklopentilidenpropan (1) ve 1,3-diaminopropan reaksiyona sokuldu. Bu ligandın kompleksleri Co(II), Ni(II) ve Cıı(II) asetatları ile hazırlandı. Ligand ve komplekslerin yapıları Elementel Analiz. İR, UV-VIS, Mağnetik Süsseptibilite, Kondüktometri, 'H ve İJC-NMR Spektroskopileri ile belirlendi. Anahtar Kelimeler: 1.3-Dioksalan, Amin ve Komplekslerin Sentezi, Diamino Alkil. Aza, Amin, Geçiş Metalleri. Siklopentanon, Siklopentiliden.
Preparation of complexes with acetates of transition metal of amino compounds including 1,3-dioxalane group
Keywords: Kimya; Chemistry