Elazığ Belediyesi atıksu arıtma tesisi çıkış sularında mikrobiyal kirliliğin belirlenmesi ve giderilmesi - Öbek, Erdal; İpek, Ubeyde; Arslan, E. Işıl; Saatçi, Yusuf; Şenel, Gülşad Uslu; Hasar, Halil (My University, 2000)
Bilindiği gibi hastalık yapan mikroorganizmaların taşınması su, besin, hava (solunum) ve hayvanlar (böcekler) aracılığı ile olmaktadır. İnsan ve hayvan dışkıları ile kirlenmiş sular birçok hastalığa neden olan bakteri, virus, protozoa ve helmint yumurtaları içerir. Toplum sağlığının korunmasında dışkıların toplanıp bertaraf edilmesi oldukça önemlidir. Araştırmamızda Elazığ atıksu arıtma tesisi çıkış sularındaki EMS olarak toplam koliform miktarının tespiti ve bunların laboratuar koşullarında kurulan pilot ölçekli sistemdeki giderimi incelenmiştir. Sonuçlar, alıcı ortama verilen arıtma tesisi çıkış sularında mikrobiyolojik yükün yüksek olduğu ve bu yükün gerek mercimekli ve mercimeksiz gerekse havalandırmalı ve havalandırmasız sistemlerde bekletme süresine bağlı olarak yaklaşık bir değerde giderildiği görülmüştür.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Mikrobiyoloji; Çevre Bilimleri