X EPOKSİSİKLOPROPANLARIN SENTEZİ VE REAKSİYONLARI - BARAN, ARİF (Fırat Üniveristesi, 1995)
Yüksek Lisans Tezi EPOKSİSİKLOPROPLARIN SENTEZİ VE REAKSİYONLARI Arif BARAH Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 1995, Sayfa: 91 Bu çalışmada, doymamış klorlu oksiranlara (1 -klor-5-metil-2,3-epoksi-S-hekzen ile 2-klormetil-4-metil-1,2-epoksi-4-penten) bazik ortamda karben katıldı ve epoksi siklopropana dönüştürüldü.Oluşan siklopropil epoksi klorluppılar (1 -klor-4-(2,2-diklor- 1 -metilsi klopropil)-2,3-epoksi bütan ve 2-klormetil-3-(2,2-diklor- î - metilsi klopropil)- î,2-epoksi propan'ı kuru THF içinde metalik f ile reaksiponlar sonucu doymamış alkoller ve düşük verimli bazı indirgenme ürünleri oluştu. Sonra siklopropil epoksi halkası içeren klorlu yapılan n BFjHg)-^ ile reaksiyonu sonucu alkol ve keton oluşturuldu. Mg ve B^^Hg^O'la elde edilen alkollerin türevlerine geçildi. Saflaştırma işlemleri için,destilasyonve kromatografik yöntemler kullandı. Elde edilen bileşik ve türevlerinin yapısının aydınlatılması için ^H-NMR (200 MHz), 13C-NMR (62.5 Mite) ve l R gibi spektroskop* k yöntemleri kullanıldı. ANAHTAR KELÎMELEB: Epoksit,Siklopropan,Alkol
Synthesis and reaction of epoxycyclopropans
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry