KUM FİLTRELERİNDE DENEYSEL OLARAK BULUNAN YÜK KAYIPLARININ TEORİK MODELLERLE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI - HASAR, HALİL (Fırat Üniveristesi, 1997)
İÜ ÖZET Yüksek Lisans Tezi KUM FİLTRELERİNDE DENEYSEL OLARAK BULUNAN YÜK KAYIPLARININ TEORÎK MODELLERLE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI Halil HASAR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 1997, Sayfa: 61 Filtrasyon deneylerinde gözlemlenenler, genellikle yük kaybı ve süzüntu konsantrasyonları ile sınırlıdır. Bunlara bağlı olarak, deneysel olarak absolut spesifik birikinti değerlerinin hesaplanması mümkün iken, bulk spesifik birikinti değerlerinin hesaplanması yük kaybı modellerini kullanmak suretiyle mümkündür. Bir çok önceki çalışmada, bulk faktörü olarak adlandırılan bir terim kullanılmıştır. Bulk faktörü ile absolut spesifik değerleri arasında yapılan matematiksel çarpma işlemi sonucunda, bulk spesifik birikinti değerleri hesaplanmıştır. Alternatif olarak, bazı araştırmacılar, Kozeny'e ait yük kaybı modelini kullanarak bulk faktör ile absoiut spesifik birikinti arasındaki değişimi elde etmişlerdir. Fakat şimdiye kadar elde edilen bulk faktör değişimlerinin tamamen teorik olduğu görülmektedir. Bu çalışma, geliştirilen bir bilgisayar programı ile deneysel olarak elde edilen verilerin birleştirilmesine dayanan yeni bir yöntem sunmaktadır. Ayrıca bu yöntemle en uygun yük kaybı modelinin Camp'e ait yük kaybı denklemi olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Filtrasyon, yük kaybı, absolut spesifik birikinti, bulk spesifik birikinti bulk faktör

IV SUMMARY Master Thesis INVESTIGATION OF APPROPRIATE OF EXPERIMENTALLY OBSERVED HEADLOSS TO THEORETICAL MODELS IN SAND FILTERS Halil HASAR Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering 1997, Page: 61 The observations in filtration experiments are generally restricted to the monitoring of headloss and filtrate concentration (in mass units). Based on these values, while the estimates of the absoiut specific deposit values (m/v) are possible experimentally, the estimates of the bulk specific deposit values are possible using headloss models. In many previous studies, a term known as the bulk factor is incorporated into the modelling of the filtration process such that the product of the bulk factor with the absolute specific deposit, gives an estimate of the bulk specific deposit (v/v). In these investigations, the bulk factor is treated as constant. Alternatively, other researchers have obtained theorically the variation of the bulk factor with the absolute specific deposit by using Kozeny's headloss model. This study presents a novel approach based on the comparison of values obtained through the computer programming with the experimental values. However, it is shown that the best finding headloss model through this approach is Camp's headloss model. Key Words: Filtration, headloss, absolute specific deposit, bulk specific deposit, bulk factor
Investigation of appropriate of experimentally observed headloss to theoretical models in sand filters
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering