Tek koroner arter çıkış anomalisi nedeni ile koroner çıkış anomalilerinin retrospektif incelenmesi - İlkay, Erdoğan; Karaca, Ilgın; Özdemir, Feridun; Akbulut, Mehmet; Arslan, Nadi (My University, 1998)
Çoğu hastada koroner anomali asemptomatikdir. Buna rağmen invaziv kaleler ve bypass cerrahisinde anomalinin önceden bilinmesi önemlidir. Bu çalışmada retrospektif taranan 800 koroner anjiy agrafı vakasında, koroner anomali sıklığını %0.50 olarak bulduk, l vakada Sol Ön İnen Arter (LAD), Sirkumfleks (Cx), ve Sağ koroner arterin sağ aortik sinüsden orjin aldığı, miyokardiyal perfüzyon bozukluğu oluşturan tek koroner arter anomalisi, l vakada Cx'in, Sağ koroner'den orjin aldığı, l vakada Cx ve LAD sol aortik sinüsden ayrı ayrı orjin aldığı, l vakada konuş dalının sağ aortik sinüsden ayrı orifısle ayrıldığını sapladık.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Kalp ve Kalp Damar Sistemi