ISITMA MODUNDA ÇALIŞTIRILAN KLİMALARIN YANLIŞ MONTAJININ KARBON EMİSYONLARINA ETKİSİ - ÇALHAN, NURCAN (Fırat Üniveristesi, 2025)
İklimlendirme taleplerinin karşılanması sırasında en yaygın kullanılan uygulamalardan biri klimalardır. Klimalar ısıtma ve soğutma modlarında çalıştırılabilmeleri sayesinde tercih edilmektedir. Isıtma modunda çalıştırılan klimalar ısı pompasına benzer bir çevrim gerçekleştirerek çalışmaktadır. Klima üretimi yapan firmaların montaj prosedürlerine uyulmaması, personelin yetersiz bilgi düzeyi veya kullanıcıdan gelen talepler üzerine yapılan montaj hataları klima sistemlerinin enerji tüketimlerinin artmasına ve sistemin istenen performansı gösterememesine neden olmaktadır. Bu çalışmada klima sisteminin yanlış montaj uygulaması modellenerek ısıtma modunda çalıştırılırken Yaşam Döngüsü İklim Performansı (LCCP) ve maliyet üzerindeki etkileri incelenmektedir. Yapılan deneyler sırasında dış ünitenin hava akışı engellenerek farklı fan kademelerindeki verileri elde edilmiştir. Daha sonra elde edilen bu veriler ışığında sistemin LCCP ve maliyet analizleri gerçekleştirilmiştir. Deney süresince her kapanma oranında farklı seviyelerdeki fan hızlarında veriler elde edilmiştir. Kapanma olmayan durum referans değer olarak alınmış ve karşılaştırmalar referans değerlere göre yapılmıştır. Buna göre fan hızı %100 olan referans durum ile fan hızı %100 olan hava akışı %93 oranında engellenmiş durum arasında LCCP değerleri kıyaslandığında 991,03 kg CO2 fark bulunmaktadır. LCCP değerleri arasındaki fark yıllık enerji tüketimi ve maliyetlere de yansımaktadır. %93 hava akışı engellenmiş durumda AEC referans değerden %26,89 oranında daha fazla hesaplanmıştır. Anahtar Kelimeler: LCCP, Klima, Isı Pompası, Emisyon

Air conditioners are one of the most widely used applications in meeting air conditioning demands. Air conditioners are preferred thanks to their ability to operate in heating and cooling modes. Air conditioners operated in heating mode operate by performing a cycle similar to a heat pump. Failure to comply with the installation procedures of the companies producing air conditioners, insufficient knowledge of the personnel or installation errors made on the demands of the user cause the energy consumption of the air conditioning systems to increase and the system cannot perform the desired performance. In this study, the wrong installation application of the air conditioning system is modelled and its effects on Life Cycle Climate Performance (LCCP) and cost are examined while operating in heating mode. During the experiments, the air flow of the outdoor unit was blocked and the data at different fan stages were obtained. Then, in the light of these data, LCCP and cost analyses of the system were performed. During the experiment, data were obtained at different levels of fan speeds at each closing rate. The non-closing situation was taken as a reference value and comparisons were made according to the reference values. Accordingly, there is a difference of 991.03 kg CO2 when the LCCP values are compared between the reference case with a fan speed of 100% and the case where the air flow is blocked by 93% with a fan speed of 100%. The difference between the LCCP values is also reflected in the annual energy consumption and costs. In the case of 93% air flow obstruction, AEC is calculated 26.89% higher than the reference value. Keywords: LCCP, AC, Heat pump, Emission
The effects of improper installation of air conditioners operating in heating mode on carbon emissions
Keywords: Enerji