YAN ZİNCİRDE KLOR-1,3-DİOKSALAN GRUBU İÇEREN AKRİLAT KOPOLİMERLERİNİN İNVERS GAZ KROMATOGRAFİSİ İLE TERMODİNAMİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - ÖNCÜ, İLBEY (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmada, poli [2-(p-klorofenil)-1,3-dioksalan-4-il] metil akrilat-ko-stiren ve poli [2-(p-klorofenil)-1,3-dioksalan-4-il] metil akrilat-ko-akrilonitril'in İnvers Gaz Kromatografisi ile termodinamik özellikleri incelendi. Chromosorb W katısı üzerine kaplanmış kopolimerler kolon içine doldurularak 323-453 0K aralığında problar enjekte edilerek spesifik alıkonma hacimleri (Vg) tayin edildi.1/T; lnVg grafiğinden polimerlerin camsı geçiş sıcaklıkları (Tg) sırasıyla 90 0C ve 80 0C olarak bulundu. Tg altındaki sıcaklıklarda polimerler üzerinde probların adsorpsiyon ısıları bulundu. Tg üzerinde sorpsiyon için probların ?H1s, ?S1s ve ?G1s değerleri tayin edildi.Sonsuz seyreltik hale ait probların ağırlıkça aktiflik katsayısı (a1/w1)?, Flory-Huggins etkileşim parametresi (?), kısmi molar serbest enerji (?G1?) ve kısmi molar ısı (?H1?) değerleri bulundu. Flory-Huggins etkileşim parametresi değerlerinde faydalanılarak polimerlerin çözünürlük parametresi (?2) tayin edildi. Çözünürlük parametresinin sıcaklık arttıkça azaldığı gözlendi.Anahtar Kelimeler : Sentez, [2-(p-klorofenil)-1,3-dioksalan-4-il] metil akrilat-ko-stiren,[2-(p-klorofenil)-1,3-dioksalan-4-il] metil akrilat-ko-akrilonitril, İnvers Gaz Kromatografisi, Ağırlıkça Aktiflik Katsayısı, Flory-Huggins Etkileşim Parametresi, Çözünürlük Parametresi.

In this work, the thermodynamic parameters of poly [2-(p-chloro phenyl)-1,3-dioxalane-4-yl] methyl acrylate-co-styrene and poly [2-(p-chloro phenyl)-1,3-dioxalane-4-yl] methyl acrylate-co-acrylonitrile were investigated by using Inverse Gas Chromatography. Polymers were covered by the Chromosorb W and were packed within column, then the probes were injected at different temperatures (323-453 K) and the specific retention volumes were obtained.The glass transition temperature (Tg) of polymers were found respectively 90 0C and 80 0C from the plot of in Vg0 versus 1/T. The heats of the adsorbtion of probes on the polymers at the temperatures below the glass transition temperature were found. Above the glass transition temperature ?H1s, ?S1s and ?G1s values of probes for sorption were determined.The weight activity coefficients (a1/w1)?, Flory-Huggins interaction parameters (?), partial molar free energies (?G1?) and partial molar heats (?H1?) values of probes were obtained for infinite dilution state. The solubility parameters (?2) of polymers were determined by values of Flory-Huggins interaction parameters. It was seen that the solubility parameters decreased with the increasing temperature.Keywords: Synthesis, [2-(p-chloro phenyl)-1,3-dioxalane-4-yl] methyl acrylate-co-styrene, [2-(p-chloro phenyl)-1,3-dioxalane-4-yl] methyl acrylate-co-acrylonitryl, Inverse Gas Chromatography, Weight Activity Coefficients,Flory-Huggins Interaction Parameters, Solubility Parameters.
Investigation of thermodynamic properties of copolymers containing chlore-1,3-dioxalane group as side chain by inverse gas chromatograpy
Keywords: Kimya