SETİL ALKOLÜN İNORGANİK ESASLI MİKROKAPSÜLLERİNİN HAZIRLANMASI VE FAZ DEĞİŞTİRİCİ MALZEME (FDM) DAVRANIŞININ İNCELENMESİ - KARABULUT, SERAP (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada yağ alkolü olan setil alkol (CH3(CH2)15OH), tiyanyum-n-bütoksit (TNBT) ile koaservasyon metoduyla mikrokapsüllendi. Bu çalışmanın en başında yapısal ve termal analizlerle setil alkolün faz değiştirici malzeme (FDM) özelliğine uygun olduğu belirlendi ve setil alkol TNBT ile mikrokapsüllendi. Çalışmanın ikinci aşamasında barit, boron nitrit, mermer tozu ve uçucu kül ile ayrı ayrı katkılandırılıp TNBT ile mikrokapsüllenen maddelerden bir seri hazırlandı. Son aşamada ise yapısal ve termal özellikleri incelenmek üzere hem mikrokapsüllenmiş FDM hem de kompozit yapılı mikrokapsüllenmiş FDM'lerin FT-IR, DSC, TGA ve SEM cihazlarında analizleri yapıldı. Termal çevrim testine tabi tutulduktan sonra termal çevrim öncesi ve sonrası aynı analizler yapılarak yapısal ve termal özellikleri karşılaştırıldı. Yalıtım malzemesi olarak kullanıp kullanılmayacağı araştırıldı. Yapısal ve termal özellikleri karşılaştırılan bu numunelerin en uygun olanının barit ve boron nitrit ile katkılandırılıp mikrokapsüllenmiş olan numuneler olduğu sonucuna varıldı. Anahtar Kelimeler: FDM (Faz Değiştirici Malzemeler), setil alkol, TNBT, kompozit

In this study, cetyl alcohol (CH3(CH2)15OH), which is a fatty alcohol, were microencapsulated by the koaservation method with the titanium-n-butoxide (TNBT). At the beginning of experimental process by thermal and structural analyses the cetyl alcohol was determined as having a phase change material (PCM) property, then it was microencapsulated with TNBT. In the second step of the study, barite, boron nitrite, marble dust and fly ash were separately added to prepare a series of microencapsulated with TNBT. In the final stage, structural and thermal properties of both microencapsulated FDM and composite microencapsulated FDMs have been analyzed by FT-IR, DSC, TGA and SEM devices. After the thermal cycling test, the same analyzes have been made before and after thermal cycling to compare the structural and thermal properties. It has been investigated whether to use it as insulation material. It is concluded that the most suitable one of these samples, which are compared with structural and thermal properties, are barite and boron nitrite with microencapsulated samples. Key Words: FDM (Phase Change Materials), cetyl alcohol, TNBT, composite
Preparation of inorganic based microcapsules of cetyl alcohol and investigation of phase change material (FDM) behavior
Keywords: Kimya