UYANIŞ VE KALP AĞRISI ROMANLARINDA KADIN YAŞAMININ ORTAK SEMBOLLER ÜZERİNDEN İNCELENMESİ - Kumlu, Esin (Fırat University, 2013)
Türk ve Amerikan edebiyatının mihenk taşlarından Halide Edip Adıvar ve Kate Chopin farklıkültürlerden, farklı pencerelerden ve farklı zaman dilimlerinden kaleme aldıkları Kalp Ağrısı(1922) veUyanış(1899) adlı romanları ile kadın çalışmaları alanına ve edebiyat okuyucusuna zamanlarının ötesinde birperspektif sunmaktadır. Tarihin her döneminde kaleme alınmış, incelenmiş ve irdelenmiş olan kadın zihinselve sosyal yaşam alanı Chopin ve Adıvar’ın eserlerinde kadın karakterlerin kaderlerine sembolik olarak“deniz” üzerinden yön vermeleri merkeze alınarak incelenmektedir ve bu karakterlerin kimi zaman biruyanış, kimi zamansa bir yok oluşa imza atışları portrelenmektedir. Adıvar’ın ana karakteri, Cumhuriyetkadınının sembolü Zeyno ve Zeyno’nun antitezi Azize’nin hikâyesi, Chopin’in ana karakteri Edna ilekesişmekte ve “deniz” ile birleşen hikâyeler kimi zaman benzer kimi zaman ortak semboller ile birbirlerinebağlanmaktadır.Kadın karakterlerin zihinsel ve sosyal yaşam alanlarının yansıması olan ortak sembolleraracılığıyla okunması Türk ve Amerikan Edebiyatına farklı dönemlerden ses vermiş olan iki yazarıneserlerine farklı bir bakış açısı sunmaktadır.