İZOD METODUNDA BETON NUMUNE BOYUTUNUN ÇARPMA DAYANIMINA ETKİSİ - KOCALMIŞ, ZAFER (Fırat Üniveristesi, 2014)
Beton ve betonarme elemanlar kullanım yerlerine göre farklı etkilere maruz kalırlar. Bu etkilerden basınç ve çekme kuvvetlerine karşı betonun davranışı üzerine birçok araştırma yapılmış olmasına karşın betonda çarpma dayanımı etkileri yeterince araştırılmamıştır. Betonarme yapıların etkisi altında kaldığı, davranışı en az bilinen yükleme tipi çarpma yüklemesidir. Bu çalışmada numune boyutunun betonun çarpma dayanımına etkisi incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda, çarpma mukavemetinin belirlenmesi için yapılan deneylerde max. agrega çapı 16 mm. olan, üç farklı a/D oranına (0,1-0,2 ve 0,3) ve iki farklı L/D oranına (2,5 ve 4) sahip 6 seri numune hazırlanmıştır. Hazırlanan her serideki numunelerin basınç, eğilmede çekme, yarmada çekme ve çarpma dayanımlarının belirlenmesi için deneyler yapılmıştır. Deneyler sonucunda, faydalı kesit alanı azaldıkça numunenin kırılması için gereken enerjinin azaldığı, arttıkça da kırılması için gereken enerjinin arttığı görülmüştür.

Concrete and reinforced concrete elements are exposed to different effects according to place of use. A lot of researches have been done for some of these effects like the behaviors of concrete against the compressive and tensile forces but the effect of impact resistance has not been investigated sufficiently. The least well known loading type is the impact loading that are affecting on to RC structures. In this study, it was investigated the effect sample of support spacing and size of sample to concrete of impact strength. At carried out tests to determine of impact resistance, 6 series specimens has prepared that they has got max. aggregate size 16 mm and three different a/D ratios (0,1-0,2 and 0,3) and two different L/D ratios (2,5 and 4). There were some experiments for determining the compressive strength, strength of flexural, strength of splitting and strength of impact for the prepared samples. As a result of experiments, it was observed that with decreasing of the useful cross-sectional area the energy required to break the sample was decreased and with increasing of the size of the area energy required to break was increased .
Effect of impact strength of concrete sample size in izod method
Keywords: İnşaat Mühendisliği