Anatomi Laboratuvar Havasının Mikrobiyolojik Kontaminasyonu - Ogeturk, Murat; Toraman, Zülal Aşçı; Yasemin, Bulut; Emre, Elif (My University, 2025)
Amaç: Anatomi laboratuvarları kadavra, insan dokuları, yoğun insan trafiği nedeniyle mikrobiyolojik kontaminasyon riski taşır. Bu çalışma, anatomi laboratuvarı ve bağlı alanların hava kalitesini mikrobiyolojik açıdan değerlendirmek ve ortamda bulunan mikroorganizma türlerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Petri kabı açma yöntemiyle toplam 49 lokalizasyondan örnekler alındı. Bunların 26 tanesi anatomi eğitim laboratuvarından, diğerleri bekleme alanı, kadavra odası, kemik odası, asistan odaları ve tuvaletlerden toplandı. Örnekler 35°C ve 25°C'lerdeki etüvlerde 7 gün inkübe edildi. Kolonilere gram boyama işlemi uygulandı. Elde edilen sonuçlara göre bakteriyel veya mikolojik tanımlama VITEK 2 Compact (BioMérieux, Fransa) sistemi kullanılarak gerçekleştirildi. Mantarlar ise pigment renklenmelerine göre üretici firmanın önerileri doğrultusunda değerlendirildi. Bulgular: Örneklerin %81.6’sında mikrobiyal üreme tespit edilmiştir. En sık izole edilen Bacillus subtilis ve Staphylococcus aureus olurken, Aspergillus flavus ve Staphylococcus epidermidis de belirgin oranda bulundu. Laboratuvarlardan alınan örneklerin %69.2’sinde, öğrencilerin beklediği alandan alınan örneklerin %85.7’sinde üreme saptanmış ve en yaygın tür Bacillus subtilis olmuştur. Kadavra odası, kemik odası, asistan odası ve tuvalet alanlarından alınan tüm örneklerde mikrobiyal üreme gözlenmiş; özellikle Bacillus subtilis ve Staphylococcus epidermidis bu alanlarda yaygın bulunmuştur. Sonuç: Laboratuvar ortamlarında mikrobiyal üremenin yaygın olduğu ve özellikle Bacillus subtilis ile Staphylococcus aureus gibi mikroorganizmaların sıkça izole edildiği saptanmıştır. Bu bulgular, anatomi laboratuvarlarında hijyen ve ortam kontrol önlemlerinin artırılması gerektiğini göstermektedir.
Keywords: Mikrobiyoloji; Anatomi ve Morfoloji