Korunmamış sol ana koroner arter darlığına stent uygulaması: Erken ve geç dönem sonuçları - İlkay, Erdoğan; Akbulut, Mehmet; Karaca, Ilgın; Yavuzkır, Mustafa; Arslan, Nadi (My University, 2002)
AMAÇ: Sol ana koroner lezyonlarında stent cerrahiye alternatif bir tedavi seçeneğidir. Kliniğimizde korunmamış sol ana koroner arter darlığına stent uyguladığımız olguların kısa ve geç dönem sonuçlarını inceledik. GEREÇ VE YÖNTEM: Yaş ortalaması 54.6±10 yıl olan 1 bayan, 12 erkek, toplam 13 hasta çalışmaya alındı. İşlem öncesi MLD (minumum lümen diameter) 1.1±0.87 mm, lezyon uzunluğu 9.7±1.6 mm idi. 3 olguda sol ana koroner dışında da lezyon vardı. Stent predilatasyon sonrası ortalama 14±2 atm. yerleştirildi. Stent uzunluğu 11±2 mm, işlem sonrası MLD 3.8±0.9 mm idi. Hastane içinde hiçbir olguda ölüm, myokardial infarktüs, bypass veya tekrar girişim gerekmedi. İşlem başarısı %100 idi. BULGULAR: Hastalar ortalama 19±9 ay takip edildi. 2 olguda restenoz saptandı. Takip süresince ölüm, infarktüs hiç bir olgumuzda izlenmedi. Major kardiak olay oranı %15 (2/13) idi. SONUÇ: Sonuç olarak, düşük risk gruplu hastalarda, sol ana koroner artere stent uygulaması, kabul edilebilir erken ve geç dönem sonuçlarla birliktedir.
Keywords: Koroner damarlar; Stentler; Koroner darlık; Tedavi sonucu