Elektromanyetik Silah Matlab/Simulink Modeli - Yasul, Mehmet Fatih; Güler, Hasan (My University, 2020)
Roket ve barut teknolojilerinin pahalılığı, mühimmata getirdiği ek yük, ve dünya genelin de sınırlı bulunması gibi pekçok nedenden dolayı savunma sanayisinde farklı silah ve mühimmat teknolojileri geliştirilmektedir. Her geçen gün kullanımalanı artan elektromanyetik kuvvet, bu çalışmada bir silah mekanizmasına entegre edilerek bir cisme (mermiye) uygulanıpcismin atılması için gerekli olan itici gücü sağlamaktadır. Yüksek güçlü elektromanyetik silah mekanizması, güçkaynağından aldığı potansiyel elektrik enerjisini manyetik alan yardımıyla kinetik enerjiye dönüştürerek mermiye itmekuvveti oluşturarak yüksek hızda atış yapılmasına imkan vermektedir. Günümüzde savunma sanayi teknolojilerinde yerinialmaya başlayan elektromanyetik silah için geleceğin önemli silah türlerinden biri olacağı söylenebilir. Elektromanyetik silahda merminin itilmesi ateşlenmeli bir enerji yerine; daha kontrollü, güvenilir ve kesintisiz bir enerji olan manyetik alan enerjisiyardımıyla sağlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı elektromanyetik silahın elektriksel devresi yardımıyla davranış modelininMATLAB Simulink’te mermi hızının, aldığı mesafenin, akımın, kondansatör akımlarının ve sistem bileşenlerinin nasıldavranış sergilediğinin analiz edilmesi ve uygulanabilirliğinin gösterilmesidir.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Savunma Bilimleri