An Evaluation On Animal Names İnkâmûs-I Türkî (A-K) - Yıldırım, Nilüfer; Işık, Dilek (Tuzla Belediyesi, 2025)
Dictionaries are fundamental reference sources that systematically compile and interpret a language's vocabulary. Dictionaries, which encompass elements of a language's vocabulary, are concrete works that demonstrate the richness of a language. Şemseddin Sami's work, Kâmûs-ı Türkî, is a cornerstone in understanding the transition from Ottoman Turkish to modern Turkish. This article examines the animal names found in the entries between the letters A and K in Şemseddin Sami's Kâmûs-ı Türkî in terms of their meanings, lexical origins, and definitions. The number of animal names was determined, and the identified animal names were classified according to their species. The animal names classified according to their species were evaluated according to their naming conventions, and inferences were drawn about the criteria used to define these names. Thus, the characteristics and definition criteria of the animal names mentioned in Kâmûs-ı Türkî, one of the most important Turkish dictionaries and a valuable resource for studies on Turkish vocabulary, were revealed. The numerical results obtained are shown on tables and graphs.

Sözlükler, bir dilin söz dağarcığını sistemli bir biçimde derleyen ve anlamlandıran temel başvuru kaynaklarıdır. Bir dilin söz varlığına ait unsurları içine alan sözlükler dilin zenginliğini gösteren, dil verilerinin kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlayan somut eserlerdir. Bu bakımdan sözlükler dil ve edebiyat araştırmalarında temel kaynak olarak öne çıkmaktadır. Şemseddin Sami’nin Kâmûs-ı Türkî adlı eseri, Osmanlı Türkçesinden günümüz Türkçesine geçiş sürecini anlamada bir mihenk taşıdır. Makalede Şemseddin Sami tarafından kaleme alınan Kâmûs-ı Türkî’nin A-K harfleri arasındaki madde başlarında yer alan hayvan adları; anlamları, sözlükteki kökenleri ve tanımlanma şekilleri bakımından incelenmiştir. İncelemede hayvan adlarının sayısı tespit edilmiş, tespit edilen hayvan adları türlerine göre sınıflandırılmıştır. Türlerine göre yapılan sınıflandırmadaki hayvan adları, adlandırılmalarına göre değerlendirilmiş ve adlandırmaların hangi ölçütlere göre yapıldığı hakkında çıkarımlarda bulunulmuştur. Böylece Türkçenin önemli sözlüklerinden olan ve söz varlığına dayalı çalışmalarda önemli bir kaynak teşkil eden Kâmûs-ı Türkî’de geçen hayvan adlarının özellikleri ve tanımlama ölçütleri ortaya çıkarılmıştır. Elde edilen sayısal sonuçlar tablo ve grafikler üzerinde gösterilmiştir.
Kâmûs-ı Türkî’deki Hayvan Adları Üzerine Bir Değerlendirme (A-K)
Keywords: Dialectology; Ağız Araştırmaları Bilimi; New Turkish Language (Turkish of Old Anatolia; Ottoman; Turkiye); Yeni Türk Dili (Eski Anadolu; Osmanlı; Türkiye Türkçesi)