ÖĞRETMEN ADAYLARININ AKILLI TELEFON BAĞIMLILIĞININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - Kuloğlu, Ayşenur; Orhan, Fulya Görkem (My University, 2021)
Bu araştırmanın amacı öğretmen adaylarının akıllı telefon bağımlılığının çeşitlideğişkenler açısından incelenmesidir. Bu amaçla yürütülen çalışmaya 472’si kadın ve152’si erkek olmak üzere 624 kişi katılmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplamaaraçları demografik bilgi formu ve akıllı telefon bağımlılığı ölçeğidir. Demografik bilgiformu öğretmen adaylarının cinsiyet, bölüm, sınıf, gelir düzeyi, anne eğitim durumu, babaeğitim durumu, barınılan yer, akıllı telefon kullanma amacı, sosyal medya hesabı sayısı,akıllı telefonun günde ortalama kullanma süresi ve yılda ortalama akıllı telefon değiştirmemiktarı belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca Kwon ve arkadaşları (2013) tarafındangeliştirilen ve Türkçeye uyarlanma çalışması Demirci ve arkadaşları (2014) tarafındanyapılan Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Ölçeklerin ortaya koyduğusayısal veriler parametrik olduğundan ikili karşılaştırmalar için t testi, ikiden fazladeğişken arasındaki karşılaştırmalarda ise varyans analizi (Anova-Oneway)uygulanmıştır. Karşılaştırmalarda anlamlılık düzeyi. 05 olarak alınmıştır. Anlamlıfarklılığın olduğu durumlarda gruplar arası anlamlı farklılığı belirlemek amacıyla LSD testi tekniği uygulanmıştır. Verilerin çözümlenmesi SPSS paket programı ilegerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda cinsiyet, bölüm, sosyal medya sayısı ve akıllıtelefonu günde ortalama kullanım süresi ile akıllı telefon bağımlılığı arasında anlamlıfarklılık olduğu sonucuna varılmıştır. Sınıf, gelir düzeyi, anne- baba eğitim durumu,barınılan yer, sosyal medya sayısı ve yılda ortalama akıllı telefon değiştirme miktarıarasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Akıllı telefon kullanım amaçları incelendiğinde,katılımcıların çoğu bilgi alma, sosyal medya, alışveriş, ulaşım ve oyun seçeneklerininhepsini kullanım amacı olarak belirtilmektedirler.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları