SİİRT RENKLİ TİFTİK KEÇİSİNİN ÜST SOLUNUM YOLLARININ SİLİKON PLASTİNASYONU VE TARAMALI ELEKTRON MİKROSKOP(SEM) İLE İNCELENMESİ - GÜZEL, BARIŞ CAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu araştırmada Siirt renkli tiftik keçisinde üst solunum yolunun yüzey yapısında silikon plastinasyon yöntemi ile meydana gelen değişiklikleri ortaya koymak amacı ile yapıldı. Bu amaç doğrultusunda mezbahanelerden temin ettiğimiz 10'ar adet Siirt renkli tiftik keçisinin total kafatası iki yarıma ayrıldı. Elde edilen kafataslarının bir yarımları plastine edildi. Makro olarak karşılaştırmaları yapıldıktan sonra plastitnatlardan ve fresh materyalden alınan üst solunum yolu doku örneklerinin her ikisinin taramalı elektron mikroskop(SEM) bulgularını karşılaştırılarak silikon plastinasyonun yüzey üzerindeki deformasyonları incelendi. Üst solunum yolunda bulunan anatomik yapılardan plica rectalis'in %17 oranında enine küçüldüğü tespit edildi. Concha nasalis ventralis plastine edilen anatomik yapılarda enine %63 oranında en fazla küçülen yapı olduğu görüldü. Taramalı elektron mikroskobu verileri incelendiğinde üst solunum yolu üzerinde yer yer silia'ların, Arnavut kaldırımı deseninin, goblet hücreleri ve epitel yüzeyinde bulunan bez kanalları tespit edildi. Plasine dokulardan alınan SEM görüntülerinde yüzey epitelinde deformasyona bağlı yüzey yapılarının dejenere olduğu görüldü. Sonuç olarak çalışmamızda Siirt renkli tiftik keçisinin üst solunum sistemi taramalı elektron mikroskobu ile incelendi. Plastinasyon tekniğinin yüzey epitelinde bulunan yapılara zarar verdiği tespit edildi. Plastinasyon tekniği ile taramalı elektron mikroskobu ilk olarak beraber çalışıldığı için literatüre katkı sağlayacağını düşünemekteyiz.

In this study, it was carried out to reveal the changes in the surface structure of the upper respiratory tract in Siirt colored angora goats with the silicone plastination method. For this purpose, the total skulls of 10 Siirt colored Angora goats, which we obtained from slaughterhouses, were divided into two halves. Half of the skulls obtained were plastinated. After macro comparisons were made, scanning electron microscope (SEM) findings of both upper respiratory tract tissue samples taken from plastitnates and fresh material were compared and the deformations of silicone plastination on the surface were examined. It was determined that the plica rectalis, which is one of the anatomical structures in the upper respiratory tract, shrunk by 17%. Concha nasalis ventralis was found to be the most transversely shrinking structure with a rate of 63% in anatomical structures plastinated. When scanning electron microscopy data were examined, cilia, cobblestone pattern, goblet cells and glandular ducts on the epithelial surface were detected in places on the upper respiratory tract. SEM images taken from the plasine tissues showed degeneration of the surface structures due to deformation in the surface epithelium. In conclusion, in our study, the upper respiratory system of the Siirt colored angora goat was examined by scanning electron microscopy. It was determined that the plastination technique damaged the structures in the surface epithelium. Since the plastination technique and scanning electron microscope were first studied together, we think that it will contribute to the literature.
Investigation of the upper respiratory tracts of the Siirt colored morogat goat with silicone plastination and scanning electron microscope (SEM)
Keywords: Anatomi