BLEOMİSİN İLE OLUŞTURULMUŞ DENEYSEL SKLERODERMA MODELİNDE GHRELİN TEDAVİSİNİN ETKİNLİĞİ - SARIKAYA, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2010)
Skleroderma deri ve iç organların yaygın fibrozu ile karakterize, kronik inflamatuar bir hastalıktır. Ghrelin, başlıca mide (enteroendokrin hücreler) olmak üzere birçok doku ve inflamatuar hücrelerden sentezlenen polipeptid yapıda bir hormondur. Deneysel çalışmalarda, metabolik fonksiyonlarına ek olarak, anti-inflamatuar ve anti-oksidan etkilere sahip olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, bleomisin ile uyarılan deneysel skleroderma modelinde ghrelin uygulanmasının olasılı koruyucu etkinliğinin araştırılmasıdır.Bu çalışmaya 5 grup (her grupta n=7) Balb/c fare alındı. Grup I farelere, subkutan 100 µL/gün fosfat ile tamponlanmış salin (FTS); grup II, III, IV ve V'teki farelere ise subkutan 100 µg/gün bleomisin (1mg bleomisin 1mL FTS içerisinde çözündürülerek) uygulandı. Grup III, IV, V'teki farelere bleomisine ek olarak, sırasıyla açile (aktif), des-açile (inaktif) ve total ghrelin 10 ng/kg/gün dozunda intraperitoneal olarak uygulandı.Tüm gruplardaki fareler 4. hafta sonunda sakrifiye edilerek, kan ve doku örnekleri alındı. TGF-ß1 serum düzeyleri, dermal kalınlık, dermal inflamatuar hücre sayısı ve ? düz kas aktin pozitif (?-SMA+) hücre sayıları belirlendi.Tekrarlanan bleomisin uygulamalarının dermis inflamatuar hücre infiltrasyonu, miyofibroblastik hücre aktivitesi ve dermal kalınlıkta artış yaptığı saptandı. Bleomisin ve ghrelin uygulamaları birlikte başlanıldığında ise inflamatuar hücre infiltrasyonu, miyofibroblastik hücre aktivitesi ve dermal fibroz gelişimi gözlenmedi.Sonuç olarak, bleomisin ile uyarılan deneysel skleroderma modelinde ghrelin anti-inflamatuar etkileri ile fibroz gelişimini önlemektedir.Anahtar Kelimeler: Skleroderma, Bleomisin, Ghrelin

Scleroderma is a chronic inflammatory disease characterized by widespread fibrosis of the skin and internal organs. Ghrelin is a polypeptide hormone that is produced by various tissues and inflammatory cells mainly from stomach (enteroendocrine cells). In experimental studies, ghrelin has been shown to have anti-inflammatory and antioxidant effects in addition to its metabolic functions.The aim of this study was to evaluate the possible preventive effects of ghrelin on bleomycin-induced experimental scleroderma model.This study involved five groups Balb/c mice (n=7 in each group). Group I mice only received subcutaneously 100 µl/day phosphate-buffered saline (PBS), whereas group II, III, IV and V mice were subcutaneously administrated 100 µg/day bleomycin (1 mg bleomycin dissolved in 1 mL PBS). In addition to bleomycin, group III, IV, V mice were received intraperitoneally acylated, non-acylated and total ghrelin, respectively at the doses of 10 ng/kg/day.Animals were sacrificed, at the end of fourth week, and blood and tissue samples were then obtained for further analysis. TGF-ß1 serum levels, dermal thicknesses, the numbers of inflammatory cells on the dermal layer and ?-smooth muscle actin-positive (?-SMA+) cells were determined.Bleomycin administrations increased dermal thicknesses, the numbers of inflammatory cells on the dermal layer and activity of myofibroblastic cells. When acylated, non-acylated and total ghrelin ghrelin were administrated together with bleomycin, skin fibrosis, infiltration of inflammatory cells and activity of myofibroblastic cells had not been observed.In conclucion, in bleomycin-induced experimental scleroderma model, ghrelin prevents skin fibrosis by its anti-inflammatory effects.Key Words: Scleroderma, Bleomycin, Ghrelin
Effectiveness of ghrelin treatment in Bleomycin-induced experimental scleroderma
Keywords: Romatoloji