Çocuklarda A Grubu ?-Hemolitik Streptokok Tespitinde Hızlı Antijen Testi. - Şenol, Feray Ferda; Çetiner, Hasan; Bahçeci, İlkay; Akkaya, Yüksel; Aytaç, Özlem; Öner, Pinar; Toraman, Zülal Aşçı (Kahramanmaras Sutcu Imam University, 2024)
Amaç: A grubu beta hemolitik streptokok (AGBHS), çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarının önemli etkenlerindendir. AGBHS’lara bağlı üst solunum yolu enfeksiyon semptomları diğer enfeksiyon etkenlerine bağlı gelişen semptomlara benzemesinden dolayı ayrımlarında laboratuvar testleri çok önemlidir. Çalışmamızda, çocuklarda AGBHS tanısında kullanılan Hızlı antijen testi (HAT)’nin yaş ve mevsimlere göre pozitifliği araştırıldı. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız 01.01.2020-01.01.2022 tarihleri arasında hastanemiz poliklinik, acil servis ve yataklı servislerinden laboratuvarımıza AGBHS tayini için HAT istemi yapılan 1490 çocuk hastadan boğaz sürüntüsü örneği, yaş ve mevsimlere göre retrospektif olarak değerlendirildi. Boğaz sürüntü örnekleri microcult strep A rapid testi (Biotech,China) ile AGBHS pozitif veya AGBHS negatif olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 1490 boğaz sürüntü örneğinin 145’inde (%9.73) HAT ile AGBHS pozitif olarak saptandı. HAT ile 3 yaş ve altı 538 hastanın 31’i (%5.76), 4-6 yaş aralığında 473 hastanın 53’ü (%11.20), 7-9 yaş aralığında 268 hastanın 39’u (%14.55), 10-12 yaş aralığında 113 hastanın 13’ü (%11.50) ve 12 yaş üstü 98 hastanın 9’unda (%9.18) AGBHS pozitifliği saptandı. Mevsimlere göre HAT pozitifliğine bakıldığında, kış mevsiminde hem HAT çalışılan hasta sayısı (%58.79) hem de HAT pozitifliği (%13.58) en yüksek olarak saptandı. Kış mevsimini takiben ikinci en yüksek pozitiflik ilkbahar mevsimi (%6.16) olarak saptandı. Kış mevsiminde yaş aralığına göre HAT pozitifliği 7-9 yaş aralığında en yüksek saptanırken, diğer tüm mevsimlerde 12 yaş üstü çocuklar olarak saptandı. Sonuç: AGBHS akut üst solunum yolu enfeksiyon etkenleri içinde önemli bir yere sahiptir. Çalışmamızda, kış mevsiminde AGBHS diğer mevsimlere göre daha sık ve kış mevsiminde 7-9 yaş aralığındaki çocuklarda AGBHS daha fazla saptandı. AGBHS tanısında hızlı antijen testinin kullanımının hem gereksiz antibiyotik kullanımına bağlı antibiyotik direnci gelişmesi hem de artan maliyetin önlenmesine katkı sağlayacağı kanaatine varıldı.

Objective: Group A beta-hemolytic streptococci (GGBHS) are an important cause of upper respiratory tract infections in children. Since the symptoms of upper respiratory tract infection due to GGBHS are similar to the symptoms due to other infectious agents, laboratory tests are very important in their differentiation. In our study, the positivity of the Rapid antigen test (RAT) used in the diagnosis of GGBHS in children according to age and season was investi-gated. Material and methods: In our study, throat swab samples from 1490 pediatric patients who were requested to have RAT for the determination of GGBHS between 01.01.2020-01.01.2022 from our hospital's outpatient clinic, emergency service, and inpatient services to our laboratory were evaluated retrospectively according to age and season. Throat swab samp-les were evaluated as GGBHS positive or GGBHS negative by microcult strep A rapid test (Biotech, China). Results: 145 (9.73%) of 1490 throat swab samples included in the study were found to be positive for GGBHS with HAT.31 (5.76%) of 538 patients aged 3 years and younger, 53 (11.20%) of 473 patients aged 4-6 years, 39 (14.55%) of 268 patients aged 7-9 years, 10-12 years old GGBHS positivity was detected in 13 (11.50%) of 113 patients and 9 (9.18%) of 98 patients over 12 years of age. When RAT positivity was analyzed according to the sea-sons, both the number of patients in whom RAT was studied (58.79%) and RAT positivity (13.58%) were found to be the highest in winter. The second highest positivity following the winter season was determined as spring (6.16%). According to age range, RAT positivity was found to be highest in the 7-9 age range in winter, while it was found in children over 12 years of age in all other seasons. Conclusion: GGBHS has an important place among the agents of acute upper respiratory tract infections. In our study, GGBHS was found more frequently in winter than in other seasons, and it was found to be more common in children aged 7-9 years in winter. It was concluded that the use of rapid antigen tests in the diagnosis of GGBHS will contribu-te to both the prevention of antibiotic resistance due to unnecessary antibiotic use and the pre-vention of increasing costs.
Rapid Antigen Test for the Detection of Group A ?-Hemolytic Streptococcus in Children
Keywords: Health Care Administration; Sağlık Kurumları Yönetimi