OSMAN ŞEVKİ'NİN ''YENİ USUL TALİM-İ KIRAAT (İKİNCİ KISIM)'' KİTABI İLE ''2018-2019 TÜRKÇE DERS KİTABI''NDAKİ METİNLERİN TEMALARI YÖNÜNDEN KARŞILAŞTIRILMASI - ERGİN, TÜRKAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada Selanik Terakki Mektebi adlı özel bir okulda öğretmenlik yapmış olan Osman Şevki'nin usulü cedit anlayışıyla kaleme aldığı Yeni Usul Talim-i Kıraat isimli eserin ikinci kısmı üzerinde durulmuştur. Söz konusu eserin Türkçe öğretimindeki yeri belirlenmeye çalışılmış ve bu amaçla eser, eski yazıdan yeni yazıya aktarılmıştır. Çalışma, Yeni Usul Talim-i Kıraat (İkinci Kısım) ile 2018-2019 eğitim-öğretim yılında okutulmak üzere hazırlanmış Ortaokul 5. sınıf Türkçe Ders Kitabı'nda yer alan metinlerin Türkçe Dersi Öğretim Programında yer alan temalar bakımından incelenerek karşılaştırılmasından oluşmaktadır. Nitel bir çalışma olduğu için doküman inceleme yöntemi kullanılmış, içerik analizi yapılmıştır. Ders kitaplarını oluşturan metinler, barındırdığı temalar yönünden çeşitlilik arz etmektedir. Bu çeşitlilik metinlerde kullanılan konularda da kendini göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Kıraat kitabı, Osman Şevki, Tema, Türkçe Öğretim Programı, Yeni Usul.

In this study, the second part of the work called Yeni Usul Talim-i Kıraat written by Osman Şevki who worked as a teacher in a private school called Selanik Terakki Mektebi has been mentioned. It has been tried to indicate the importance of this work in the teaching of Turkish and with this purpose the work was translated from the Ottoman Language into Latin Alphabet. This study has consisted of the comparison of Yeni Usul Talim-i Kıraat (İkinci Kısım) and the texts taking place in Turkish textbook for the fifth grades which was prepared in order to be taught in 2018-2019 education year by examining in terms of the themes taking place in Turkish curriculum. The method of document review has been used and content analysis has been done because this is a qualitative work. The texts constituing textbooks has presented a diversity in terms of their themes. This diversity also shows itself in the subjects used in the texts. Key Words: Reading Book, Osman Şevki, Theme, Turkish curriculum, New Method.
Comparing osman şevki's ''Yeni Usul Talim-i Kıraat (İkinci kısım)'' and ''2018-2019 Turkish textbooks'' in terms of theme
Keywords: Eğitim ve Öğretim