xıx.·VE XX. YÜZYILLARDA SİVAS'IN DEMOGRAFiK YAPISI - Ünalan, Sıddık (Fırat University, 2004)
Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Sivas, Kızılırmak havzasında kurulan en eski şehirlerinden birisidir. Bu topraklar üzerinde sırasıyla Hitit, Asur, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Devletleri derin izler bırakmışlardır. Sivas ili günümüzde de bu medeniyetlerin zengin kültür izlerini taşımaktadır. Sivas'ta XVI. yüzyıldan itibaren başlayarak günümüze kadar yaşanan nüfus ve göç hareketlilikleri neticesinde Müslümanları demografik yapının en önemli unsuru haline getirmiştir. Hıristiyan nüfusun gerilemesi ve Müslüman nüfus oranının artması XIX-XX yüzyılda da tabii seyrinde devam etmiştir. Bu faaliyetler içerisinde bulunan Avrupalı ve Amerikalılar, Anadolu'da çeşitli yardım kuruluşları ve eğitim teşkilatları adı altında yürüttükleri misyonerlik faaliyetleri, bölgedeki gayrimüslimleri teşkilatlandırmıştır. Zamanla bu çalışmalar daha da ileri giderek Müslümanları da Hıristiyanlaştırma faaliyetine dönüşmüştür. Bununla beraber sömürgecilik hareketinin yarattığı Kürt problemi, uluslararası platforma çıkarılmış ve petrol-maden-su ile de bütünleşmiştir. Emperyalist güçlerin bahane ettikleri Kürt problemi arkasında yatan diğer bir gerçek ise, Doğu Anadolu ve Orta Anadolu'nun bir kısmında Ermenistan devleti kurma hayalleri yatmaktadır.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları