KUR'ÂN-I KERİM'DE KELİME MEFHUMU VE HİTAB ŞEKLİ - ÇELİK, NİZAMETTİN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Şüphesiz ilmi araştırma ve tartışmaların etrafında en çok yapıldığı kaynak Kur'ân-ı Kerim'dir. Son bir asırda Kur'ân Terimleri bakımından oldukça önemli ve verimli çalışmalar yapılmıştır. Her bir Kur'ân terimi etrafında bağımsız akademik çalışmalar yapılmıştır. Çünkü Kur'ân'da bir ?Kelime? bir ayette lüğavi anlamında kullanılırken diğer ayette ise ıstılahı anlamında kullanılabilmektedir. Bu da bu İlahi Kelâm dilinin, anlam, bağlantı ve üslup alanlarının önem ve zenginliğinden kaynaklanmaktadır. Şüphesiz Kur'ân-ı Kerim'in kendine özgü kavramları vardır. Bu kavramlar doğru anlaşılmadıkça Kur'ân-ı Kerim doğru anlaşılmamaktadır. Bu nokta itibariyla Kur'ân-ı Kerim'de geçen ?Kelime? ve Kelâm terimlerini; anlam, mefhum, muradif ve bağlamca bağlantı içerisinde olduğu üç ana başlık altında ele aldık. Birinci bölümde sözcük yapıları, anlam ve mefhumları; ikinci bölümde yakın anlamlılarıyla bağlantıları, bu terimlerin irade, sünnetullah ile benzeşim ve ilişkileri; üçüncü bölümde ise, Kelâmullah etrafındaki kelâmi ve felsefi tartışmaları incelemeye çalıştık. ?Kelime? ve Kelâm terimlerinin Kur'ân ıstılahında kullanımları ile diğer ilimlerde kullanımları arasında farklılık arz ettiğinden bu çalışmada Kur'ân bütünlüğü içerisindeki anlamlarını ortaya koymaya özen gösterdik.Anahtar Kelimeler: Kelâm, Kelimat, Kilm, Ayet, Kavl, İrade, Sünnetullah,

Of course, most scientific research and debate around the Koran Sura source. Last century, the Koran is a very important and productive in terms of terms have been studied. Each of the Koran is an independent academic studies have been conducted around the term. When using a word meaning a verse in the Quran because lüğavi ıstılahı terms used in other verses. This is the theology of this divine language, meaning, connection and importance of style and wealth of sites is due. Of course, the Quran Kerim has its own concepts. These concepts are correctly understood correctly understood the Quran. Koran Sura terms of words and theology, meaning, concept, that in connection muradif and bağlamca almışımdır discussed under three main headings. The first section, word structure, meaning and notions of the second section, near the anlamlılarıyla connections, these terms will, Sünnetullah affinity and relationship with the third section and the word of the philosophical debates around Kelâmullah almışımdır addressed. Holy words and terms in theology and other sciences use ıstılahında differ because of their use within the meaning of this work, the integrity of the Koran I tried to put forward.Keywords Of Words: Theology, Kelimat, Kilm, Verse, Kavl, İrada, Sünnetullah,
And the Quran word envy hitab type
Keywords: Din