ELAZIĞ YÖRESİNDE DOĞAL RADYOAKTİVİTE TAYİNİ - CANBAZOĞLU, CUMHUR (Fırat Üniveristesi, 2004)
Bu çalışmada, Elazığ yöresinin doğal radyoaktivite seviyesi tespit edilmiştir. Bu amaçla; Elazığ il ve ilçe merkezlerinden su, toprak, hava ve gıda örnekleri alınmış, sayıma hazar hale getirildikten sonra uygun algılama sistemleri ile radyoaktivite seviyeleri tespit edilmiştir. Bunların yanı sua, karasal kaynaklı gama radyasyon doz hızı ölçümleri de yapılmıştır. Bunlara ek olarak, pasif algılayıcılar olan GR-39 detektörleri kullanılarak il merkezini karakterize edebilecek şekilde seçilmiş olan evlerde 222Rn gazı konsantrasyonları farklı oda ve katlar için belirlenmiştir. Elde edilen veriler ulusal ve uluslar arası standartlar ile karşılaştırılmış ve Elazığ yöresinin doğal radyoaktivite seviyesini su, toprak ve hava için gösteren iso-radyoaktivite haritaları elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Elazığ, İso-radyoaktivite haritası, CR-39, Radyoaktivite, Radon. XI
The natural radioactivity determination in Elazığ district
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering