Koyun dalak doku arjinazının fotoinaktivasyonu ve bazı kinetik özellikleri - Kandemir, Fatih Mehmet; Özçelik, Mehtap; Özdemir, Necmi (My University, 2010)
Bu çalışmanın amacı koyun dalak doku arjinazının bazı kinetik özelliklerinin tesbit edilerek metilen mavisinin inhibisyon etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmada kullanılan dalak dokuları Elazığ’daki Elkas kesimevinden temin edilmiştir. Arjinaz aktivitesi spektrofotometrik olarak tiyosemikarbazid-diasetilmonoksim üre (TDMU) metodu kullanılarak ölçüldü. Protein Lowry ve arkadaşlarının metoduna göre ölçülmüştür. Çalışmada dört grup kullanıldı. Birinci grupta, birinci preinkübasyonda $MnCl _2$ eklendi ve örnekler oda ışığında tutuldu. Bu grup kontrol grubu olarak kabul edildi. İkinci grupta metilen mavisi ve $MnCl _2$ birinci preinkübasyonda eklendi ve örnekler 150 watt ışığa maruz bırakıldı. Üçüncü grupta örneklere birinci preinkübasyonda $MnCl _2$, ikici preinkübasyonda metilen mavisi eklenerek 150 w ışık uygulandı. Dördüncü grupta ise birinci preinkübasyonda metilen mavisi ikinci preinkübasyonda ise $MnCl _2$ eklenerek örnekler 150 w ışığa tabi tutuldu. Koyun dalak doku arjinaz aktivitesinde en fazla kayıp dördüncü grupta olurken bunu ikinci grup takip etti. En az aktivite kaybı ise üçüncü grupta görüldü. Enzim aktivitesinde oda ışığında % 66, karanlıkta % 60 ve 150 w ışıkta % 72’ lik bir inhibisyon olduğu saptandı. Metilen mavisinin koyun dalak doku arjinazı üzerinde non-kompetetif inhibisyona neden olduğu tesbit edildi. Fotoinaktivasyonun, muhtemelen arjinaz molekülünde bulunan histidil artıklarının imidazol gruplarının değişikliğe uğraması sonucu meydana geldiği düşünülmektedir.
Keywords: Koyun; dalak; hücre kültürü; kültür ortamı; arginaz; dalak hücreleri