ASETİL L KARNİTİN'İN İNSAN RETİNAL PİGMENT EPİTELİ (ARPE-19)HÜCRELERİNDE OLUŞTURULAN HİPOKSİ MODELİNDE VEGF VEOKSİDATİF STRES ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - DAL, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2020)
Yaşlılığa bağlı maküler dejenerasyon (YBMD), ortalama insanömrünün artması ile birlikte özellikle de gelişmiş ülkelerde sıklığı artan önemli bir görme kaybı nedenidir. YBMD'nin yaş tipinde anti VEGF ilaçlar kullanılmakla birlikte progresyonunu engelleyen kesin tedavisi halen yoktur. YBMD patofizyolojisinde inflamasyon ve oksidatif stresin rol oynadığının anlaşılması ile birlikte yeni tedavi arayışları hız kazanmıştır. Asetil L-Karnitin (ALKAR)'in uzun yıllar bilinen ve çeşitli patolojilerde supplement olarak kullanılan bir ajandır. ALKAR'ın daha önceki çalışmalarda, antiinflamatuar etkinliği ve antioksidan etkinliği birçok defa gösterilmiş olup son yıllarda in vivo çalışmada kanser hücrelerinde anti-VEGF özelliği de gösterilmiştir. Bizde ARPE-19 hücrelerinde CoCl2 kullanılarak oluşturulan hipoksi modelinde ALKAR'ın retina pigment epitelinde anti-VEGF ve antioksidan özelliklerini göstermeyi amaçladık. Öncelikle hipoksi modelini oluşturmak için CoCl2'ün doz çalışmasını yapılarak 800 µM CoCl2 ile hipoksi modelinin oluştuğu görüldü. ALKAR doz çalışmasında ise 10 µM'ün etkin doz olduğunu görüldü. ARPE-19 hücrelerindeki hipoksi modelinde hücre canlılık oranları ALKAR verilen grupta istatiksel olarak anlamlı düzeyde arttığı görüldü (p<0.05). Işık mikroskopuyla yapılan ARPE-19 hücrelerinin morfolojik değerlendirmesinde de ALKAR'ın hipoksiye karşı protektif etki gösterdiği görüldü. Ayrıca Bevacizumab'ın hücre canlılığını azalttığı ve ALKAR ile birlikte verildiğinde ise ALKAR'ın protektif etki gösterdiği görüldü. ALKAR'ın CXCR-4 ve HIF-1? azaltarak anti VEGF özelliği gösterdiği görüldü. ALKAR'ın anti oksidan özelliğinin tespiti için Total Antioksidan Kapasite (TAK) bakılmış olup ALKAR verilen grupta istatiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Uzun zamandab beri kullanılan ALKAR'ın yeni tespit edilen anti-VEGF özelliği, hipoksinin patofizyolojide yer aldığı retinal hastalıklarda, özellikle de YBMD'de faydalı olacağını düşündürmüştür. Anahtar Kelimeler: ALKAR, ARPE-19, VEGF,

Age-related macular degeneration (AMD) is an important cause of vision loss, with an increase in average human life, especially with increased frequency of developed features. There is still no definitive treatment that prevents the progression of YBMD with age-type anti VEGF drug treatment. With the understanding that inflammation and oxidative stress play a role in the pathophysiology of AMD, the search for new treatments has accelerated. Acetyl L-Carnitine (ALKAR) is an agent known for many years and used as a supplement in various pathologies. In previous studies of ALKAR, many defaults have been shown for anti-inflammatory activity and antioxidant activity, and finally there is also anti-VEGF feature in in vivo effective cancer cells. We chose anti-VEGF and antioxidant in ALKAR's retinal pigment epithelium to show them. It was seen to create hypoxia model with 800 µM CoCl2 to form hypoxia model with 800 µM CoCl2. In the ALKAR dose study, it was observed that 10 µM was the effective dose. It was seen that the ALKAR group was statistically significantly increased (p <0.05). ALKAR performed with light microscopy was also shown to have a protective effect on the morphological evaluation of ARPE-19 cells against hypoxia. In addition, Bevakizumab reduced cell viability and ALKAR was shown to have a protective effect when ALKAR was used together. ALKAR was shown to show anti VEGF by reducing CXCR-4 and HIF-1?. Total Antioxidant Capacity (TAK) was examined and a statistically significant difference was found in the group given ALKAR (p> 0.05). The newly detected anti-VEGF feature of ALKAR, which has been used for a long time, suggests that hypoxia is beneficial in pathophysiology use of space retinal diseases, especially AMD. Keywords: ALCAR, ARPE-19, VEGF
Investigation of the effects of acetyl carnite on VEGF and oxidative stress in the HYPOXY model created in ARPE-19 cells
Keywords: Göz Hastalıkları