PLAZMA İÇİNDEKİ ELEKTRON DİFÜZYONU - ÇELİK, YADİN (Fırat Üniveristesi, 2001)
Yüksek Lisans Tezi PLAZMA İÇİNDEKİ ELEKTRON DİFÜZYONU Yadin ÇELİK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2001. Sayfa: 57 Bu tezde, iyonkürenin F2 bölgesindeki elektron yoğunluğu üzerinde büyük etkisi olan, elektron difuzyon olayı ( 38.2 ° K, 39,7° D ) coğrafık koordinatı için incelendi. Elektronun süreklilik denklemi çözülerek manyetik alan B = 0 ve B =0 şartları için elektron difuzyon katsayılarının ifadeleri elde edildi. Ayrıca Langevin denklemi çözülerek elektron için plazma difuzyon hızının matematiksel ifadesi elde edildi. Elektron difuzyon katsayısı ve difuzyon hızının nümerik hesapları yapıldı. Hesaplamalar için gerekli olan parametreler International Reference Ionosphere -IRI modelinden elde edildi. Difuzyon katsayılarının gündüz saatlerindeki değerleri gece değerlerinden daha büyüktür. Manyetik alan çok büyük ise, durum tersinedir. Difuzyon hızının gece saatlerindeki değerleri gündüz değerlerinden daha büyüktür. ANAHTAR KELİME: Difuzyon, Difuzyon Katsayısı, Difuzyon Hızı.

SUMMARY Masters thesis THE ELECTRON DIFFUSION IN THE PLASMA Yadin ÇELİK Fırat University Graduate Schol of Science Technology Deparment of Physics 2001, page: 57 In this thesis, the electron diffusion phenomena which has large effect on the electron denisty in Ionosphere F2 region, has been invetigated for geograpich coordinates of ( 38,2 °K. 39.7° D ). By solving the electron continuty equation, the expressions for electron diffusion coefficients have been derived for the magnetic field B = 0 and B * 0. In addition, the equation of the plasma diffusion velocity for electron has been obtained by solving Langevin equation. The numerical calculations for electron diffusion coefficient and diffusion velocity have been carried out. The parameters for the numerical calculation have been obtained taken from International Reference Ionosphere - IRJ model. It was found that the values of diffusion coefficients in day time were higher than the values in night time. However, in the case of high magnetic field, this situation is vise verse. The diffusion velocity in the night time is higher this its value in day time. KEY WORDS: Diffusion, Diffusion Coefficient, Diffusion Velocity.
The Electron diffusion in the plasma
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering