NESÎBE BİNT KA'B'IN HADİS İLMİNDEKİ YERİ - BULUT, SENA (Fırat Üniveristesi, 2023)
İslâm dini sahâbe nesli ile sonraki nesillere intikal etmiştir. Dinin tevarüsünde, sünnetin icrası ve rivayetlerin aktarımında hem erkek hem de hanım sahâbiler katkıda bulunmuştur. Bu katkıda pay sahibi kimseler arasında İkinci Akabe Biatı'na iştirak eden iki hanım sahabiden biri olan Ümmü Umâre künyesi ile meşhur sahâbî Nesîbe bint Ka'b da yer almaktadır. Bu çalışmada Nesîbe bint Ka'b'ın hayatı, katıldığı savaşlar, rivayetleri, kendisinden hadis aktaran talebeleri, rivayetlerinde yer alan isnad zincirleri hakkında bilgiler verilmiştir. Onun rivayetleri abdest, oruç ve sebeb-i nüzûl konularına yoğunlaşmaktadır. Hadis kaynaklarında ondan aktarılan toplam otuz sekiz rivayet bulunmaktadır. Hadislerin ikisi abdest, otuz biri oruç ve beşi sebeb-i nüzûl hakkındadır. Çalışmamızda her bir konu başlığı altında hadis kaynaklarında yer alan rivayetlerin sened ve metinleri bütünüyle ele alınmıştır. Ardından rivayetlerin Kütüb-i tis'a'da nasıl geçtiği üzerinde durulmuş ve detaylı bir isnad ve metin tahlili yapılmıştır. Daha sonra Nesîbe bint Ka'b aracılığıyla bize ulaşan rivayetler değerlendirilerek sonuç ve kaynakça ile çalışma sonlandırılmıştır. Anahtar kelimeler: Hadis, Nesîbe bint Ka'b, Ümmü Umâre, Oruç, Cihad.

The religion of Islam was passed down to the next generations through the generation of the companions. Both male and female companions contributed to the inheritance of the religion, the execution of the sunna and the transmission of the narrations. Among the people who contributed to this contribution is the famous companion Nas?ba bint Ka'b, with the name Ummu Umâre, who was one of the two female companions who participated in the second Aqaba allegiance. In this study, information is given about Nas?ba bint Ka'b's life, the wars she participated in, her narrations, her students who reported hadiths from her, and the chains of attribution in her narrations. Her narrations focus on the subjects of ablution, fasting and the reason for revelation. There are a total of thirty-eight narrations reported from her in hadith sources. Two of the hadiths are about ablution, thirty-one are about fasting and five are about the reason for revelation. In our study, the narrations and texts of the narrations in the hadith sources under each topic were discussed in their entirety. Then, how the narrations were mentioned in al-Kutubu't-Tis'a was emphasized and a detailed attribution and text analysis was made. Then, the narrations that reached us through Nas?ba bint Ka'b were evaluated and the study was concluded with the conclusion and bibliography. Key words: al-?ad?t?h?, Nas?ba bint Ka'b, Umm Um?ra. Fasting, Jihad.
The place of Nasibe Bint Ka'b in the science of hadith
Keywords: Din