Homojen Dolgulu Sıkıştırma Ateşlemeli Motorlarda Enjeksiyon Zamanlamasının Motor Performansı ve Emisyon Oluşumuna Etkilerinin İncelenmesi - Fırat, Müjdat; Türkbay, İsmail (My University, 2019)
Homojen dolgulu sıkıştırma ateşlemeli motorlar düşük NOx ve is emisyonları sağlaması sebebiyle umut vericiçalışma alanları olarak görülmektedir. Özellikle dizel yakıtının püskürtme stratejilerinin değiştirilmesiyleyanmanın iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Bu çalışma kapsamında dizel motor şartları altında homojen dolgulusıkıştırma ateşlemeli bir motor için krank açısına (KA) bağlı farklı püskürtme zamanlaması araştırılmıştır.Çalışma AVL-FIRE sayısal yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Enjeksiyon üst ölü noktadan (ÜÖN) öncesırasıyla -150KA, -120KA, -90KA, -60KA ve -30KA’nda başlayan zamanlamalar için incelenmiştir. Tümpüskürtme zamanlamaları için enjeksiyon ÜÖN’dan 5KA sonra tamamlanmıştır. Çalışmalar sonucunda erkenenjeksiyon zamanlamalarında yüksek sıcaklıklar ve kısmen yüksek NOx ve is emisyonları elde edilmiştir.Özellikle -90KA ve -60KA gibi geciken enjeksiyon zamanlamalarında daha düşük NOx ve is emisyonları eldeedilmiştir. Fakat enjeksiyonun daha geç yapılması durumunda ise CO emisyonlarının arttığı gözlenmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine; Termodinamik