ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLE İŞ DOYUMU ARASINDAKİ İLİŞKİ: ELAZIĞ İL ÖZEL İDARESİ ÖRNEĞİ - SAYLAN, ENGİN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Modern dönemin getirdiği ve köyden kente göçün etkisiyle gelişen şehirleşmeyle beraber günümüzde yerel yönetimlerin etkinliği ve değişimi artmıştır. Halka en yakın birimlerden olan ve seçimle iş başına gelen yerel yönetimler, klasik kuralcılığın hâkim olduğu yönetim anlayışından uzaklaşarak, hizmetin yerinden yürütüldüğü, kuralların insana hizmet odaklı oluşturulduğu bir yönetim anlayışına dönüşmüştür. Bu yaşanan süreç neticesinde vatandaşa hizmetin merkeze alındığı, iletişimin daha etkili olduğu, katılımcı bir yönetim anlayışı ortaya çıkmıştır. Hızla değişen teknolojiye ayak uydurabilmek, toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilmek, hizmetlerin daha etkin ve kaliteli olabilmesi için kurumsal örgütlerin çalışan kaynağı önem kazanmıştır. Çalışanların örgüt içi ihtiyaçları, kariyer planları, eğitim seviyeleri, yaşları, fikirleri ve algı şekillerinde değişimlere meydana gelmiştir. Günümüzde çalışanlar ekonomik ihtiyaçlarını karşılamak, örgüt içinde yaratıcılıklarını geliştirmek, işlerin yapılmasında inisiyatif almak isterler. Kurumlarda çalışanlarının gönülden kuruma bağlanmalarını ve aidiyet hissetmelerini beklerler. Örgütsel bağlılığı yüksek olan ve iş doyumu gerçekleşen çalışanların sorumluluk ve kuruma aidiyetlik bilinci gelişerek kuruma daha verimli hizmetler sundukları görülmüştür. Hizmet sunmak için insanları örgütlemek kolay gibi görünse de çalıştığı kuruma ve içinde bulunduğu ekibe ne kadar yararlı olduğu iş doyumu seviyesi ile belirlenir. Bu çalışmanın temel amacı, yerel yönetim birimi olan Elazığ İl Özel İdaresi kurumu personelinin örgütsel bağlılık ve iş doyumu seviyeleri arasındaki ilişkinin düzeyinin incelenmesidir. Çalışmanın birinci bölümünde il özel idareleri kavramsal çerçevede incelenmiş Yapılan literatür çalışması ile temel esaslar ve kavramlar açıklanmıştır. İkinci bölümde örgütsel bağlılık kavramının kuramsal çerçevesi oluşturulmaya çalışılmış, üçüncü bölümde ise iş doyumu ile ilgili açıklamalar yapılarak bu araştırmanın kapsamı ile ilgili kuramsal çatı oluşturmaya çalışılmıştır. Çalışmanın dördüncü ve son bölümü ise Elazığ İl Özel İdaresi personelinin örgütsel bağlılık, iş doyumu düzeyleri ve aralarındaki ilişkinin boyutunu ölçmek için alan araştırması yapılmıştır

Today, the effectiveness and change of local governments have increased together with the urbanization that developed with the effect of migration from the village to the city. The local administrations, which are the closest units to the public and who are elected to the elections, have moved away from the management understanding dominated by classical ruleism. It has become a management approach in which service is carried out and rules are created to serve people. As a result of this process, it was found that the service was taken to the center of the citizens, communication was more effective and a participatory management approach emerged. Employee resources of corporate organizations have gained more importance in order to be able to keep up with rapidly changing technology, to respond to the needs of the society and to make their services more effective and high quality. Changes in employees' organizational needs, career plans, levels of education, age, ideas and perception have occurred. Nowadays, employees want to meet their economic needs, develop their creativity within the organization and take the initiative in doing things. The institutions expect their employees to be connected to the institution and feel belonging. It was observed that employees with high organizational commitment and job satisfaction achieved more effective services to the institution by developing awareness of responsibility and organizational belonging. It seems easy to organize people to provide services, but it is determined by the level of job satisfaction how useful it is to the organization they work with and to the team they work with. The main purpose of this study is to investigate the relationship between the level of organizational commitment and job satisfaction of Elazığ Special Provincial Administration staff, which is a local administrative unit. In the first part of the study, special provincial administrations are examined in the conceptual framework. The basic principles and concepts are explained with the literature study. In the second chapter, the theoretical framework of the concept of organizational commitment has been tried to be established. In the third chapter, it is tried to create a theoretical framework related to the scope of this research by making explanations about job satisfaction. In the fourth that last part of the study, the field research was conducted to measure the size of the relationship between the work satisfaction of the Elazığ Special Provincial Administration staff and the levels of their job satisfaction.
The relationship between organizational commitment and job satisfaction: An example of Elazığ provincial private administration
Keywords: İşletme