GÖRSEL İLETİŞİM AÇISINDAN TANITIM AFİŞLERİNDE FOTOĞRAFIN KULLANIMI: ELAZIĞ İLİNE YÖNELİK TANITIM AFİŞ UYGULAMALARI - ACAR, GÜLTEN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Grafik tasarım çalışmalarının önemli ürünlerinden biri olan afiş çalışmalarına hayatımızın hemen hemen her alanında rastlamaktayız. Afişler, bir ürünün tanıtılmasını, yeniliğin duyurulmasını sağlayan, herhangi bir konu ile ilgili iletilmek istenen mesajın en net biçimde verildiği grafik tasarım ürünü ve görsel iletişim araçlarıdır. Afiş tasarımında kullanılan en önemli unsurlardan biri de fotoğraftır. İnsanın dünyayı algılamasında ve iletişim kurma sürecinde görme duyusunun öncelikli olması, fotoğrafın da önemini arttırmıştır. Fotoğraf genellikle metinlerin ve fikirlerin tanıtılması, açıklanması, anlamının güçlendirilmesi ve mesajın hedef kitleye dolaysız olarak iletilmesi amacıyla sıkça kullanılan görsel iletişim aracıdır. Bu araştırmada (Tüm bunlardan yola çıkarak) bir kentin tanıtılması, adının duyurulması için afiş ve afişlerin ana malzemesi olan fotoğrafların kullanımı, tanıtıma ne kadar katkı sağladığı üzerinde durulacaktır. Bu bağlamda, afiş ve fotoğrafın tarihsel gelişim süreci incelenerek, sanat çalışmalarının temel konularından biri olan kompozisyon konusuna değinilmiştir. Ayrıca, görsel iletişim kavramı üzerinde durularak, görsel iletişim çalışmalarının tarihsel serüveni, kullanım alanları ve insanlar üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Elazığ'ın tarihi ve kültürel unsurları oluşturmaktadır. Bu nedenle araştırmada Elazığ ve yöresinin sosyo-kültürel yapısı hakkında bilgiler yer almaktadır. Son bölümde ise, araştırmanın kuramsal altyapısını yansıtacak örnek afiş çalışmaları tasarlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Afiş, Görsel İletişim, Elazığ

The poster is one of the most important product of graphic design studies where we can encounter in almost every area of our lives. The posters are providing the announcement of the novelty and delivering the desired message most clearly at any topic. Photograph is even one of the most important element of poster design. The importance of photography has increased by human perception and the priority of eyesight in the process of communication. Photograph is a virtual communication tool which is mostly used in order to promote the ideas and the texts, their explanation, strength the meaning and communicate direct messages to the target audience. In this study, (all of them starting) there will be dwelled on how contribute to the promotion of the city, the use of photos and posters. In this respect, the historical development process of poster and photograph is examined the composition subject as one of the key isuues for art works is also discussed. In addition, the virtual communication concept is examined and the historical adventure of virtual communication and its working areas and their effects on people have been analyzed. The research sample consists of historical and culturel elements of Elazığ. Therefore the research contains information about socio-culturel nature of Elazığ and its community. In the last section some posters are designed to reflect the theoretical background of the research. Key Words: Photograph, Poster, Visual Communication, Elazığ
The use of photograph in promotional posters for visual communication design: The applications of promotional posters for city of Elazığ
Keywords: İletişim Bilimleri