An immunohistochemical study of the insulin-, Glucagon-, orexin A- and ghrelin- immunoreactive cells in the endocrine pancreas of guinea pig - Yaman, Mıne; Bayrakdar, Ali (My University, 2013)
Bu çalışma, kobay pankreatik adacıklarında immunohistokimyasal metodlar kullanarak insülin, glukagon, orexin A (OXA) ve ghrelin salgılayan endokrin hücrelerin bölgesel dağılımını ve nisbi frekansını ortaya koymak için yapıldı. İnsülin-IR hücrelerin çoğu pankreatik adacıkların merkez bölgesinde, kısmen de manto bölgesinde belirlendi. Glukagon-IR hücreler genellikle pankreatik adacıkların periferinde, çok az yoğunlukta ise merkez bölgede tespit edildi. OXA ve ghrelin-IR hücreler ise pankreatik adacıkların merkezi ve periferal bölgelerine lokalize oldu. Daha açık ifadeyle, OXA-IR hücrelerin lokalizasyonu glukagon-IR hücrelere benzerlik gösterdi. Buna karşın, ghrelin immunoreaktivitesi insülin-IR hücrelerinkinden farklı bir dağılım sergiledi. Sonuç olarak; kobayların pankreatik adacıklarındaki endokrin hücrelerin karekteristik dağılımı türe özgü farklılık göstermektedir.
Keywords: Pankreas; insülin; immünohistokimya; deney hayvanları; endokrin bezler; glukagon; hormon salınımı; kobay; hormonal kontrol