TAVŞANLARDA DENEYSEL OLARAK OLUŞTURULAN KEMİK DEFEKTLERİNİN İYİLEŞMESİ ÜZERİNDE DEĞİŞİK GREFT MATERYALLERİ VE TROMBOSİTTEN ZENGİN FİBRİN'İN ETKİLERİNİN İNCELENMESİ - CAN, HAVVA NUR (Fırat Üniveristesi, 2013)
Kritik boyuttaki kemik defektlerinde iyileşmeyi sağlamak için greft kullanılması zorunluluğu bilinmektedir. Bu amaçla kullanılan birçok kemik greft materyali bulunmaktadır. Bu çalışmada, deneysel olarak oluşturulan kemik defektlerinde iyileşmeyi hızlandırmak için kullanılan doğal koral, hidroksiapatit (HA), trikalsiyum fosfat (TCP) ve trombositten zengin fibrin (TZF) uygulamasının kemik iyileşmesi üzerine etkilerinin araştırılması ve elde edilen bulguların karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 24 adet Yeni Zellanda tavşanı kullanıldı. Tavşanların her iki tibiasının proksimal metafizine yakın mesafede ikişer adet olmak üzere her tavşanda dört adet tibial defekt oluşturuldu. Oluşturulan 96 adet defektin on iki adedi boş bırakılarak kontrol grubu olarak değerlendirildi. Geriye kalan defektler her birinden on iki adet olmak üzere koral, HA, TCP, TZF, koral+TZF, HA+TZF ve TCP+TZF ile dolduruldu. Operasyondan hemen sonra, 15, 30, 45 ve 60. günlerde klinik ve radyografik muayeneler gerçekleştirildi. Postoperatif 30. ve 60. günlerde ise her bir gruptan altı adet defekt bulunacak şekilde tavşanlar sakrifiye edilerek histopatolojik muayeneleri gerçekleştirildi. Radyolojik ve histolojik muayeneler sonucunda TZF kullanılan defektlerdeki kemik iyileşmesinin daha iyi olduğu belirlendi. Sonuç olarak, TZF'nin erken dönem kemik iyileşmesini önemli miktarda artırdığı, iyi bir greft materyali olarak rahatlıkla kullanılabileceği kanısına varılmıştır.

The regeneration of critical size bone defects is known to be an obligation to use the graft. Many graft materials are used for this purpose. This study aimed at investigating the effect of natural coral, hydroxyapatite (HA), tricalcium phosphate (TCP) and platelet-rich fibrin (PRF) used as bone healing accelerator in experimentally induced bone defects and comparing the finding obtained. In the study, 24 New Zealand rabbits were used. A total of four defects, two from the upper proximal metaphysis of both tibia of each rabbits were created. Twelve of ninety-six defects performed were left empty to serve as the control group and the remaining defects were filled with coral, HA, TCP, PRF, coral+PRF, HA+PRF and TCP+PRF, twelve for each. Clinical and radiographic examinations, immediately and the 15th, 30th, 45th and 60th days after the operation were performed. Postoperative 30th and 60th days, the rabbits, in a way each group containing six defects, were sacrificed and histopathological examinations were performed. Radiological and histological examinations showed that the bone healing in PRF defects was better than other. As a result, PRF was observed to considerably improve early bone healing, which suggested that it can readily be used as a good graft material.
Investi?gati?on of effects of di?fferent graft materi?als and platelet ri?ch fi?bri?n on heali?ng of experi?mentally consti?tuted bone defects i?n rabbi?ts
Keywords: Veteriner Hekimliği; Ortopedi ve Travmatoloji