The effects of resveratrol on biochemical changes in fructose-induced insulin resistance - Ilhan, Nevin; Kaman, Dilara; İlhan, Necip (My University, 2011)
Amaç: Bu çalışmada, fruktozun yüksek dozu verilen sıçanlarda resveratrolun (RSV), serbest yağ asitleri (SYAleri), sitokinler ve kemokinler gibi biyokimyasal parametreler üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Metabolik sendromun bu deneysel hayvan modelinde sıçanlar fruktozla beslendi. Erişkin Wistar cinsi sıçanlar her birinde 5 sıçan olacak şekilde üç gruba ayrıldı. Grup 1, nişasta bazlı kontrol diyeti aldı. Grup 2 ve 3 sıçanlar yüksek fruktoz diyeti ile beslendi. 40 gün fruktoz ile beslenen Grup 3 sıçanlara daha sonra 20 gün boyunca günlük resveratrol (10 mg / kg) uygulaması yapıldı. Otoanalizörde enzimatik analiz yöntemleri kullanılarak glukoz, insülin, kolesterol ve trigliserid düzeyleri ölçüldü. SYA’leri Gaz Kromatografisi ile MCP-1, IL-10 RANTES ve eotaksin gibi sitokinlerin serum düzeyleri ise ELISA yöntemi ile ölçüldü. Fruktoz ile beslenen sıçanlarda artmış glukoz, insülin, HOMA-IR indeksi ve FFAs seviyeleri tespit edildi. Bulgular: Eotaksin, RANTES ve TNF-? düzeyleri de fruktozla beslenen sıçanlarda artmıştı. Resveratrol uygulaması, metabolik sendromun bu deneysel hayvan modelinde biyokimyasal parametrelerin yanı sıra SYA’lerini de olumlu etkiledi. Sonuç: Bu modelde gözlenen yararlı etkileri nedeniyle metabolik sendromda RSV’un tedavide kullanımı düşünülebilir.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Beslenme ve Diyetetik; Endokrinoloji ve Metabolizma; Genel ve Dahili Tıp; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji