LEGO WEDO 2.0 EĞİTİMİNİN ÖĞRENENLERİN FEN BİLİMLERİNE YÖNELİK AKADEMİK BAŞARI VE TUTUMLARI İLE BİLGİ İŞLEMSEL DÜŞÜNME BECERİLERİNE ETKİSİ - UŞENGÜL, LEYLA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Günümüzde değişen ihtiyaçlar çerçevesinde bireylerde bulunması gereken beceriler ve özellikler de değişim göstermektedir. Bireylere bu becerilerin kazandırılması geleneksel öğretim ile yeterli gelmemekte ve çağa uyum sağlamakta zorluklar yaşanılmaktadır. 21.yy becerileri kazandırılırken disiplinler arası çalışmaların yapılması giderek önem kazanmakta ve verimliliği artırmaktadır. Bu araştırmada LEGO WeDo 2.0 robotik eğitiminin öğrenenlerin fen bilimleri dersine yönelik akademik başarı, tutum ve bilgi işlemsel düşünme becerilerine etkisi incelenmiştir. Araştırma 2017-2018 eğitim öğretim yılında Elazığ'da özel bir okulda 5.sınıf öğrencileri (N=36) ile yürütülmüştür. Araştırmanın modelini, deneysel yöntemin "ön test-son test kontrol gruplu deseni" oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak "Fen Dersi Akademik Başarı Testi", "Fen Dersi Tutum Ölçeği" ve "Bilgi İşlemsel Düşünme Ölçeği" kullanılmıştır. Deney grubundaki etkinlikler LEGO WeDo 2.0 Robotik Eğitim Seti ile yürütülürken, kontrol grubundaki aynı etkinlikler müfredattaki haliyle geleneksel düz anlatım tekniği kullanılarak uygulanmıştır. Uygulama on bir hafta boyunca sürdürülmüş elde edilen nicel veriler SPSS paket programı ile 0,05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmeye alınmıştır. Araştırma sonucunda robotik destekli fen eğitiminin verildiği deney grubu öğrencilerinin fen dersine yönelik tutumlarının, akademik başarılarının ve bilgi işlemsel düşünme becerilerinin kontrol grubunda bulunan öğrencilere göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği görülmüştür.

Nowadays, the skills and characteristics that individuals should have within the framework of changing needs also change. Providing these skills to individuals is not sufficient with traditional teaching and there are difficulties in adapting to the age. While gaining 21st century skills, interdisciplinary studies are gaining importance and increasing productivity. In this study, the effect of LEGO WeDo 2.0 robotics education on the academic achievement, attitude and computational thinking skills of the science course of the students was investigated. The study was conducted with 5th grade students (N = 36) in a private school in Elazığ in 2017-2018 academic year. The model of the study is the "pre-test-post-test control group pattern in of the experimental method. "Science Course Academic Achievement Test", "Science Course Attitude Scale" and "Information Processing Thinking Scale" wer+e used as data collection tools. While the activities in the experimental group were carried out with the LEGO WeDo 2.0 Robotic Training Set, the same activities in the control group were implemented using the traditional plain expression technique in the curriculum. The application was continued for eleven weeks and the obtained quantitative data were evaluated with SPSS packet program at 0.05 significance level. As a result of the research, it was seen that the attitudes, academic achievement and computational thinking skills of the experimental group students in whom robotic supported science education was given showed a significant difference compared to the students in the control group.
The effect of lego wedo2.0 education on the academic achievement, attitudes, and computational thinking ski?lls of students in science classes
Keywords: Eğitim ve Öğretim