Murat Nehri'nin hidrojeokimyasal özellikleri - Çelebi, Hüseyin; Utlu, Filiz; Peker, İbrahim (My University, 1997)
Bu araştırma kapsamında Murat Nehri'nin birincil elementlerinin derişimleri 1993 yılının aylık su ve katı madde örneklerinde incelenmiştir. Sonuçlar, Murat Nehri'nin 8,17'lik bir pH değeri ile bazik bir akarsu olduğunu ve erozyonun ifadesi olan katı madde içeriğinin akıma oldukça bağlı olduğunu ortaya koymuştur. Birincil elementlerden Ca, Mg, Na, K ve Zn'un hem suda, hem de katı maddede, Fe, Mn, Cu, ve P'un da sadece katı maddede zenginleştikleri saptanmıştır. Suda çözünmüş haldeki elementler arasında belirgin bir bağıntı bulunmamaktadır. Buna karşın süspansiyon halindeki katı maddede Ca-K, Ca-Zn ve Fe-Zn gibi birçok element çifti arasında geçerli bir uyum gözlenmektedir. Çevre kirliliğinden henüz etkilenmeyen Murat Nehri'nin suları, kimyasal bileşimi bakımından dünya ortalamasının üstünde bir element derişimine sahiptir.
Keywords: Çevre Bilimleri; Çevre Mühendisliği