Elaz›¤ ‹linde 2015–2020 y›llar› aras›nda meydana gelen anne ölümlerinin de¤erlendirilmesi - Batmaz, İbrahim; Kavak, Salih Burcin; Kavak, Ebru Celik; Gül, Evrim; Şanlı, Cengiz; Bulu, Gülay; Keser, Hasan Burak (My University, 2020)
Amaç: ‹limizde meydana gelen anne ölümleri ile bunlar› etkileyen\rfaktörlerin belirlenmesi.\rYöntem: Ocak 2015 ile Haziran 2020 tarihleri aras›nda ilimizde\rgerçekleflen maternal ölümler retrospektif olarak incelendi. ‹nceleme\r‹l Sa¤l›k Müdürlü¤ü ‘Anne Ölüm Kay›t Formlar›’ verilerine bak›\rlarak yap›ld›. Ölüm sebebiyle ilgili ilave veri gereksinimi olan durumlarda\rolgunun yak›nlar›, ba¤l› bulundu¤u aile hekimi, Adli T›p\rKurumu veya yerel yöneticiler ile temas kuruldu. Olgular›n yafl, gravida,\rparite, abortus, do¤um flekli, do¤umun gerçekleflti¤i gebelik\rhaftas›, ölümün gerçekleflti¤i dönem ve do¤rudan, dolayl› ve tesadüfi\rnedenlerle gerçekleflen anne ölümleri kaydedildi. Alt› buçuk y›ldaki\rtoplam canl› do¤umlar ve anne ölümleri temel al›narak maternal\rmortalite oran›, 100.000 canl› do¤umdaki anne ölüm say›s› olarak\rbelirlendi. Verilerin istatistiksel de¤erlendirmesinde tan›mlay›c› istatistik\rkullan›ld›.\rBulgular: Elaz›¤’da 2015–2020 y›llar› aras›nda toplam 46.618 canl›\rdo¤um gerçekleflti. Do¤rudan ve dolayl› nedenlere ba¤l› anne ölümlerinin\rsay›s› 7 olup, anne ölüm oran› yüz binde 15.01 olarak tespit\redildi. Anne ölümlerinin do¤rudan nedenleri aras›nda, gebelikte hipertansif\rhastal›klar (n=3, %42.8), pulmoner emboli (n=1, %14.3) ve\rserebral tromboz (n=1, %14.3) oldu¤u belirlendi. Dolayl› anne\rölüm nedeni ise kalp hastal›klar› (n=2, %28.6) idi. Üç Gecikme Modeli’ne\rgöre s›n›fland›r›ld›¤›nda ilk gecikme modelinde 3 ölüm,\rüçüncü gecikme modelinde 2 ölüm gerçekleflirken, ikinci gecikme\rmodeline ba¤l› anne ölümü izlenmedi¤i tespit edildi.\rSonuç: Anne ölümleri ço¤u önlenebilir nedenlere ba¤l› geliflen ve\rönemini koruyan önemli bir halk sa¤l›¤› problemidir. Anne ölümlerinin\razalt›lmas› için ölümlere katk›da bulunan faktörlerin fark›\rnda olunmal›d›r.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Halk ve Çevre Sağlığı; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri