Akneli kadınların polikistik over, hirsutismus ve hormon profili yönünden değerlendirilmesi - Şimşek, Mehmet; Üstündağ, Bilal; Ataş, Kaya Fatma; Ay, Gül; Sağlam, Songül (My University, 2000)
Amaç: Akne vulgaris ve hirsutismuslu kadınların polikistik over insidansı açısından değerlendirilmesi ve akne, hirsutismus ve polikistik over (PKO) varlığı ile hormonal değerler arasındaki ilişkiyi incelemek. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Fırat Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum AD, Biyokimya AD, Dermatoloji AD. Materyal ve Metod: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD ile Dermatoloji AD polikliniklerine başvuran akne ve hirsutismus şikayetleri olan kadınlar ile kontrol grubu olarak sağlıklı ve gönüllü kadınlar üzerinde yapıldı. Çalışmada gruplar; grup I (Kontrol, n=38), grup II (Yalnız PKO li hastalar, n=21), grup III (Hirsutismus + PKO'li hastalar, n=38), grup IV (Akne + PKO li hastalar, n=18), grup V (Akne + Hirsutismus + PKO li hastalar, n=32) ve grup VI (Akne + Hirsutismuslu hastalar, n=15) olarak tespit edildi. Gruplar arasında akne, hirsutismus ve PKO varlığı ile hormon profili arasındaki ilişki incelendi. Hirsutismus varlığı Ferriman Galeway kriterlerine göre belirlendi. Polikistik over tanısı foliküller fazın başında pelvik ultrasonografi ile Adam's kriterlerine göre saptandı. Hormon ölçümleri DHEAS, Prolaktin, Testosteron, Luteinizan hormon (LH), follikül stimulan hormon (FSH), Östradiol hormonları midfoliküller fazda alınan kan örneklerinde çalışıldı. Bulgular: Akneli hastalarda PKO bulunma insidansı %74, hirsutismuslu hastalarda PKO insidansı %77, sağlıklı kontrol grubunda PKO insidansı %21 olarak tespit edildi. PKO ve akneli, PKO ve hirsutismuslu gruplarda sağlıklı kontrol grubuna göre serum LH düzeyinde anlamlı bir artışın olduğu bulundu (sırasıyla, p<0.001, p<0.05). Hirsutismus, akne, PKO bir arada olan hastagrubunda ise serum testosteron düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksekti (p<0.05). Kontrol grubuna göre PKO'li bütün gruplarda LH/FSH oranının yaklaşık 3 kat arttığı tespit edildi. Sonuç: Akne vulgarisli ve hirsutismuslu kadınlarda PKO insidansının artmış olduğu ve bu hastalarda androjen hormonlardan testosteron seviyesinin PKO olmayanlara göre anlamlı ölçüde yüksek olduğu görüldü (p<0.001).
Keywords: Polikistik yumurtalık sendromu; Görülme sıklığı; Hirsutizm; Kadınlar; Testosteron; Hormonlar; Akne vulgaris