Subklinik mastitisli ineklerde kan ve sütte lipid peroksidasyon ve bazı antioksidanlar üzerine E vitamininin etkisi - Simsek, Halil; Aksakal, Mesut (My University, 2005)
Bu araştırmada, subklinik mastitisli ineklerde E vitamininin lipit peroksidâsyon ve bazı antioksidan düzeylerine etkisi araştırıldı. Araştırmada, 40 adet inek kullanıldı. Sağlıklı ve mastitisli inekler, Kaliforniya Mastitis Testi (CMT) ve somatik hücre sayısına (SHS) göre belirlendi. Mastitisli ineklere 20 gün boyunca gün aşırı 2.000 IU E vitamini kas içi uygulandı. Sağlıklı, mastitisli ve tedavi gruplarındaki ineklerden alınan kan ve süt örneklerinde süt SHS, süt ve plazma E vitamini, Se ve MDA, eritrosit GSH, GSH-Px ve Katalaz, lökosit GSH-Px ve MDA değerlerine bakıldı. Sağlıklı ve mastitisli grup süt SHS, E vitamini ve MDA, plazma E vitamini, Se ve MDA, lökosit GSH-Px, eritrosit GSH, GSH-Px ve Katalaz düzeyleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulundu. Süt Se ve lökosit MDA ortalamaları ise önemsiz bulundu. Mastitisli ve tedavi grupları arasında süt SHS ve MDA, plazma E vitamini ve MDA, lökosit GSH-Px, eritrosit GSH ve GSH-Px düzeyleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulundu. Süt E vitamini ve Se, plazma Se, lökosit MDA ve eritrosit Katalaz ortalamaları farkının ise istatistiksel yönden önemsiz olduğu saptandı. Sağlıklı ve tedavi grupları arasında süt SHS ve MDA, plazma Se ve MDA, eritrosit GSH ve GSH-Px, lökosit GSH-Px, düzeyleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulundu. Süt E vitamini ve Se, plazma E vitamini, eritrosit Katalaz, lökosit MDA ortalamaları farkının ise istatistiksel yönden önemsiz olduğu saptandı.
Keywords: E vitamini; somatik hücre sayısı; antioksidanlar; lipit peroksidasyonu; inek; subklinik meme yangısı; süt; kan; kas içi enjeksiyon