Elazığ Elet Mezbahasında kesilen ineklerde mastitisler üzerine patolojik incelemeler - Yüksel, Hayati; Karadaş, Erkan (My University, 2001)
Bu çalışma, Elazığ bölgesindeki bir mezbahada kesilen ineklerdeki klinik ve subklinik mastitislerin oranlarını ortaya koymak ve mastitisli hayvanların meme loplarında saptanan değişiklikleri patomorfolojik olarak incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, l yıl boyunca kesime alınan 1950 ineğe ait 7800 meme lobu, klinik olarak inspeksiyon ve palpasyonla muayene edilmiş, bunlardan 1888 ineğe ait 7552 meme lobuna ayrıca, postmortem olarak, California Mastitis Testi (CMT) uygulanmıştır. Bakteriyolojik olarak, klinik mastitisli ve CMT ile pozitif sonuç veren meme loplarından standart ekimler yapılmıştır. Antemortem olarak, inspeksiyon ve palpasyonla muayene edilen 1950 ineğin 62'sine (% 3.18) ait 84 (% 1.07) meme lobunda klinik mastitis, geriye kalan 1888 ineğin 98'ine (% 5.02) ait 122 (% 1.56) meme Bu çalışma doktora tezinden özetlenmiş olup, Fırat Üniversitesi Araştırma Fonu (FÜNAF), 265 nolu proje ile desteklenmiştir! lobunda subklinik mastitis tespit edilmiştir. Klinik ve subklinik mastitisli 160 ineğin 206 meme lobundan yapılan bakteriyolojik ekimlerde, 132 meme lobundan değişik etkenler izole ve identifıye edilmiş, 74 meme lobundan ise herhangi bir etken üretilememiştir. Klinik veya subklinik mastitisli 160 (% 8.20) ineğe ait 206 (% 2.63) meme lobunun histopatolojik incelemesinde; 25 (% 1.28) ineğin 27 (% 0.35) meme lobunda akut kataral purulent galaktoforitis ve mastitis, 88 (% 4.51) ineğin 119 (% 1.53) meme lobunda kronik kataral galaktoforitis ve mastitis, 4 (% 0.20) ineğin 5 (% 0.06) meme lobunda akut gangrenöz mastitis, 18 (% 0.92) ineğin 24 (% 0.31) meme lobunda kronik purulent apseli mastitis ve 11 (% 0.56) ineğin 14 (% 0.18) meme lobunda nonpurulent interstisyel mastitise ilişkin değişiklikler kaydedilmiş; 14 (% 0.71) ineğe ait 17 (% 0.22) meme lobunda herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.
Keywords: Histopatoloji; morfoloji; patoloji; inek; subklinik meme yangısı; meme yangısı; memeler; mezbahalar