YENİ TANI KONMUŞ HİPERTANSİYON HASTALARINDA SİSTEMİK İMMUN-İNFLAMASYON İNDEKSİ VE NON- DİPPER HİPERTANSİYON ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - DENİZ, ABDULMELİK (Fırat Üniveristesi, 2022)
Hipertansiyon dünya çapında sık görülen kronik bir hastalık olup toplum sağlığını önemli derecede etkilemektedir. Ambulatuvar kan basıncı ölçümü ile gerçekleştirilen sınıflamada gece boyu ölçülen kan basıncı değerlerinde, gündüz yapılan ölçüm değerlerine göre %10 ya da daha çok düşüş yaşanması durumu dipper hipertansiyon olarak tanımlanmakta, %10'dan daha az düzeyde düşüş yaşanması durumu ise non-dipper hipertansiyon olarak tanımlandığı bildirilmektedir. Non-dipper hipertansiyonu olan bireylerde daha fazla oranda kardiyovasküler hastalık gözlemlendiğinden dolayı mortalite ve morbidite oranlarının yüksek olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada hipertansiyon, koroner arter hastalıkları ve kalp yetmezliği gibi önemli kardiyovasküler hastalıklarla önemli derecede ilişkisi pek çok araştırmada gösterilen sistemik immün-inflamasyon indeksi ile non-dipper hipertansiyon arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmayı planladık. Gereç ve yöntem: Çalışmaya kardiyoloji polikliniğine Ocak 2022 ile Nisan 2022 tarihleri arasında başvuran hipertansiyon tanısı almış (yeni tanı) 70 hasta dahil edildi. Benzer demografik özelliklere sahip kontrol amaçlı kardiyoloji polikliniğine başvuran 35 gönüllü kişi kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. Her hasta için yirmi dört saatlik ambulatuar kan basıncı ölçümü uygulandı ve çalışma popülasyonu, gece kan basıncı değerlerinde ?%10 azalma olup olmamasına göre dipper hipertansiyon veya non dipper hipertansiyon ve normotansif kontrol grubu olarak üç gruba ayrıldı. Hastalar demografik özellikleri, eşlik eden hastalıklar ve labaratuar değerleri eşliğinde değerlendirildi. İstatistiksel analizler, SPSS sistemi kullanılarak yapıldı, p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Demografik parametrelerde gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Ekokardiyografik değerlendirmede hipertansif grupta sol ventrikül duvarının kontrol grubuna göre daha kalın olduğu ve hipertansiflerde sol ventrikül kütle indeksinin daha yüksek olduğu belirlendi (p=0,017). Non-dipper hipertansif grup; hem dipper hipertansiyon hem de kontrol grubuna göre daha yüksek sistemik immün-inflamasyon indeks (SII) seviyelerine sahipken (p<0.001), dipper hipertansif ve kontrol grupları arasında SII seviyeleri açısından anlamlı bir fark yoktu (p>0.05) . Serum yüksek duyarlıklı C Reaktif Protein ( yd-CRP) seviyeleri, non-dipper grupta diğer gruplara göre anlamlı derecede yüksekti (p=0.018). Yapılan çok değişkenli regresyon analizi; yüksek SII seviyelerinin bağımsız olarak non-dipper hipertansiyonu öngörebildiğini gösterdi. Sonuç: Tam kan sayımından elde edilen verilerle kolaylıkla hesaplanabilen ve ek maliyet gerektirmeyen SII parametresinin non-dipper hipertansiyon ile ilişkisi ortaya konulmuştur. Fakat bu alanda gelecekte daha geniş popülasyonlu ve ileriye yönelik araştırmalar ile bu ilişkinin doğrulanması gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: Sistemik İmmun-inflamasyon İndeksi, Non-dipper hipertansiyon, yüksek duyarlıklı C Reaktif Protein

Introductıon: Hypertension (HT) is the most common chronic disease worldwide and has a significant impact on public health. In the classification made by ambulatory blood pressure measurement, dipper hypertension is defined as a decrease of 10% or more in blood pressure values evaluated during the night compared to the values measured during the daytime and a minimum decrease of 10% is defined as non-dipper hypertension. It has been determined that there is an increase in mortality and morbidity rates due to cardiovascular diseases, which are observed more frequently in individuals with non-dipper hypertension. In this study, it was tried to investigate whether there is a relationship between the systemic immune-inflammation index (SII), which has been shown in many studies to be significantly related to important cardiovascular diseases such as hypertension, coronary artery diseases and heart failure, and non-dipper hypertension. Materials and Methods: Patients who applied to the cardiology outpatient clinic between January 2022 to April 2022 with newly diagnosed HT were included in the study consecutively. Twenty-four hour ambulatory blood pressure measurement was performed for each patient, and the study population was divided into three groups as dipper or non dipper hypertension (according to whether there was a ?10% reduction in nighttime blood pressure values) and normotensive control groups. The patients were evaluated with their demographic characteristics, comorbidities and laboratory values. Statistical analyzes were performed using the SPSS system, p<0.05 was considered statistically significant. Results: There was no significant difference between the groups in demographic parameters. In the echocardiographic evaluation, it was determined that the left ventricular wall was thicker in the hypertensive group compared to the control group (p=0.017). While the non-dipper group had higher SII levels compared to both dipper HT and control groups in (p<0.001),there was no significant difference between dipper HT and control groups in SII levels (p>0.05) .Serum high sensitive C Reaktive Protein (hs-CRP ) levels were significantly higher in the non-dipper group than in the other groups (p=0.018). After multiple linear regression analysis; it was observed that SII parameter was predıct non-dipper hypertansion independently. Conclusion: It has been demonstrated that SII parameter, which can be simply calculated with the data obtained from the complete blood count and do not require additional costs, is associated with non-dipper hypertension. However, this relationship needs to be confirmed by future studies with larger populations and prospective studies in this area. Keywords: Systemic Immune-inflammation Index, Non-dipper hypertension, high sensitive C Reaktive Protein
Investigation of the relationship between systemic immune inflammation index and non-dipper hypertension in newly diagnosed hypertension patients
Keywords: Kardiyoloji