TİROİD PATOLOJİLERİNDE SURVİVİN VE RELAKSİN DÜZEYLERİNİN İNCELENMES - ASLAN, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2021)
Tiroid bezinde görülen nodüllerin yaklaşık %7'si malign olup, bunlarında yaklaşık %80'ini papiller tiroid kanseri oluşturmaktadır. Papiller tiroid kanseri tanısı İİAB ile koyulur. Ancak özellikle papiller mikrokarsinomlu olgularda İİAB duyarlılığı düşüktür. Bu çalışmada papiller tiroid kanseri, nodüler guatr ve kontrol grubu arasında survivin ve relaksin serum düzeyleri çalışılarak, bu sonuçların İİAB ile birlikte değerlendirilerek duyarlılığın artırılması amaçlanmıştır. İdeal tanısal tümör belirteci normal veya benign dokuda bulunmamalı ancak tüm kanserlerde, özellikle erken veya küçük kenserlerde tespit edilmelidir. Ayrıca serum veya idrar gibi kolayca bulunabilen bir vücut sıvısında saptanmalı ve böylece invaziv bir prosedüre olan ihtiyaç ortadan kaldırılmalıdır. Eylül 2020 ile Şubat 2021 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Polikliniği'ne başvuran tiroid nodülü olan ve İİAB sonrası nodüler guatr olarak raporlanmış 26 hasta, papiller tiroid kanseri olarak raporlanmış 38 hasta ve yapılan tetkikler sonucunda hiçbir tiroid hastalığı bulunmayan 26 hasta kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Toplam 3 grupta survivin ve relaksin serum düzeyleri çalışılmıştır. Sonuç olarak yapılan bu çalışmada bu 3 grup arasında ve papiller tiroid karsinomlu hastaların tümör çapı ve sayısına göre karşılaştırmasında, survivin ve relaksin hormonlarının serum düzeylerinde anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Anahtar Kelimeler: Papiller Tiroid Kanseri, Survivin, Relaksin

Approximately 7% of the nodules seen in the thyroid gland are malignant, and approximately 80% of them are papillary thyroid cancer. The diagnosis of papillary thyroid cancer is made by FNAB. However, FNAB sensitivity is low, especially in cases with papillary microcarcinoma. In this study, it was aimed to increase the sensitivity by studying survivin and relaxin serum levels among papillary thyroid cancer, nodular goiter and control group and evaluating these results together with FNAB. The ideal diagnostic tumor marker should not be found in normal or benign tissue, but should be detected in all cancers, particularly early or small cancers. It should also be detected in a readily available body fluid such as serum or urine, thus eliminating the need for an invasive procedure. Between September 2020 and February 2021, 26 patients with thyroid nodules and reported as nodular goiter after FNAB, 38 patients reported as papillary thyroid cancer and 26 patients without any thyroid disease as a result of the examinations, who applied to the Fırat University Faculty of Medicine General Surgery Outpatient Clinic, were selected as the control group was included in the study. Serum levels of survivin and relaxin were studied in 3 groups. In conclusion, in this study, no significant difference was found in serum levels of survivin and relaxin hormones between these 3 groups and in the comparison of patients with papillary thyroid carcinoma according to tumor size and number. Keywords: Papillary Thyroid Cancer, Survivin, Relaxin
Investigation of survivin and relaxin levels in thyroid pathologies
Keywords: Genel Cerrahi