Ratlarda Hyaluronik Asit’in Tendon İyileşmesi ve AdezyonÜzerine Etkisi - Köm, Mustafa; Polat, Eren; Yiğit, Oktay; Büyük, Fatih; Çalık, İlknur (My University, 2021)
Beşerî ve Veteriner hekimlikte tendon yaralanmaları sonrasında adezyon ve tendon kopmasısıklıkla karşılaşılan ortopedik problemlerdendir. Bu çalışmada tendon iyileşmesinde tekrarlayanhyaluronik asit (HA) uygulanmasının etkinliğinin makroskobik, biyomekanik ve histopatolojik olarakortaya konulması amaçlandı.Çalışmada 6 aylık 30 adet spraq dawley ırkı rat kullanıldı. Aşil tendonlarında primer tendon onarımıoluşturulan ratlar rastgele üç gruba ayrıldı. Birinci gruptaki ratlar kontrol grubu olarak değerlendirildive operasyon sonrası herhangi bir tedavi uygulanmadı. İkinci gruptaki ratlarda operasyon sonrası0.075 mL/kg HA tendonun çevresine tek doz halinde uygulandı. Üçüncü gruptaki ratlara ise,operasyon sonrası 3., 7. ve 14. günlerde aynı dozda HA tendon çevresine tekrarlayan uygulamalaryapıldı. Ötenazi sonrası yapılan makroskobik, biyomekanik ve histopatolojik değerlendirmelerde;HA uygulaması yapılan tedavi gruplarında kontrol grubuna göre daha az düzeyde adezyon olduğugörüldü. Makroskobik değerlendirme sonucunda, tedavi gruplarının adezyon derecesinin kontrolgrubuna göre istatistiki açıdan anlamlı derecede düşük olduğu saptandı (P<0.05). Tedavi gruplarıolan 2. ve 3. gruplar arasında ise istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık saptanmadı (P>0.05).İnflamasyon derecesi tekrarlayan HA uygulaması yapılan 3. grupta istatistiksel olarak anlamlıderecede düşük olduğu tespit edildi (P<0.05). Neovaskülarizasyon, fibroblastik proliferasyon vefibrozis yönünden gruplar arasında farklılık gözlenmedi (P>0.05). Biyomekanik incelemede ise, 3.gruptaki kopma öncesi maksimum direnç kontrol ve 2 gruplardakinden fazlaydı. Sonuç olarak, adezyonları önlemek için HA uygulamalarının kullanılabilir bir tedavi seçeneği olduğuve HA uygulamalarının tek doz veya tekrarlayan dozlarda yapılmasıyla ilgili ise daha detaylıçalışmalar yapılmasının gerekli olduğu kanısına varıldı.
Keywords: Mühendislik; Biyotıp; Kimya; Tıbbi; Veterinerlik; Malzeme Bilimleri; Biyomalzemeler; Ortopedi