KÜRESELLEŞME, TERÖRİZM VE ORYANTALİZM BAĞLAMINDA "YALANLAR ÜSTÜNE" FİLMİ - ATALAN, DİLEK (Fırat Üniveristesi, 2021)
Küreselleşme; belirli bir amacı ve aktörleri olan, zaman ve mekân sınırlarının aşılmasıyla dünyayı siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel açılardan farklı biçimlerde etkileyen bir süreçtir. Dolayısıyla küreselleşme; terörizm, oryantalizm ve sinemayı da etkilemiştir. Küreselleşme ile birlikte küresel terör ortaya çıkmıştır. Küresel terör örgütleri, küreselleşmenin avantajlarından yararlanarak faaliyetlerini gerçekleştirmişlerdir. 11 Eylül 2001 saldırıları küresel terörizm için dönüm noktası olmuştur. Saldırıları El Kaide'nin üstlenmesi sonucu İslamcı terörizm gündemden düşmemiştir. Bu tarihten sonra Arap Müslümanlara karşı Batı'nın bakış açısı değişmiştir. Bu noktada oryantalizm önemlidir çünkü küreselleşme gibi oryantalizm de Batı merkezli ve Batı'nın kendisini var etmeye çalışmasını içermektedir. Küreselleşmenin, sinema üzerinde önemli etkileri olmuştur; küreselleşme, terörizm ve oryantalizm ilişkisi sinemaya ve "Yalanlar Üstüne" filmine yansımıştır. Bu araştırmada sinemanın bağlı olduğu ideolojiler çerçevesinde toplumsal mühendislik işlevi gördüğüne, Batı'nın özellikle Hollywood sinemasının Amerikan ideolojisi, milli güvenlik ve savunmasıyla ilişkili olarak sinemayı terörizm karşısında bir güvenlik aygıtına dönüştürmesine, günümüzde Batı'nın, iktidarı için Doğu'yu kitle iletişim araçları ve sinema filmleriyle gözetim altında tutmasına ve oryantalist söylemin Yalanlar Üstüne filmiyle ilişkili olarak sinema filmlerindeki devamlılığına değinilmiştir. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Terörizm, Oryantalizm, Yalanlar Üstüne, Toplumsal Mühendislik, Güvenlik Aygıtı

Globalization; it is a process that has a certain purpose and actors, and affects the world in different ways politically, socially, economically and culturally by exceeding the boundaries of time and space. Therefore, globalization; terrorism, orientalism and cinema have also affected. With globalization, global terrorism emerged. Global terrorist organizations have taken advantage of globalization to carry out their activities. The September 11, 2001 attacks marked a turning point for global terrorism. Islamist terrorism has not fallen off the agenda as al-Qaeda has claimed responsibility for the attacks. Since then, the Western view of Arab Muslims has changed. At this point, orientalism is important because, like globalization, orientalism is centered in the West and involves the West trying to make itself. Globalization has had significant effects on cinema; The relationship between globalization, terrorism and orientalism is reflected in cinema and in the film "Body of Lies". In this research, cinema acts as a social engineer within the framework of the ideologies to which it is attached, the West transforms cinema into a security apparatus in the face of terrorism, especially in relation to the American ideology, national security and defense of Hollywood cinema, the West now has surveillance of the East with mass media and motion pictures for its power, and the continuity of orientalist discourse in cinemas in relation to Body of Lies is mentioned. Keywords: Globalization, Terrorism, Orientalism, Body of Lies, Social Engineering, Security Apparatus
The film "Body of Lies" in the context of globalization, terrorism and orientalism
Keywords: Sosyoloji