Kentsel ve endüstriyel atıksu arıtma tesisi arıtma çamurlarındaki ağır metal düzeylerinin değerlendirilmesi - Öbek, Erdal; Tatar, Şule Yüksel; Hasar, Halil; Arslan, E. Işıl; İpek, Ubeyde (My University, 2004)
Bu çalışmada Elazığ Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi ile KÖY-TÜR Kesimhane Arıtma Tesisi arıtma çamurlarında ağır metal düzeyleri araştırılmıştır. Bu amaçla her iki arıtma tesisinden arıtma çamuru numuneleri, alınmış ve ağır metal düzeyleri belirlenmiştir .Yapılan analizler sonucunda toplam metal konsantrasyonlarının belediye arıtma çamurlarında Fe 2349±545.3 ppm, Cr 73.1±10.94 ppm, Cu 148.5±20.5 ppm, Zn 310.9±42.73 ppm, Co 56.2±11.26 ppm, Mn 299.5±52.58 ppm, Ni 74.8±12.29, Pb 48.7±45.99 ppm aralığında ve KÖY-TÜR arıtma çamurlarında ise Fe 2115±248.48 ppm, Cr 40.7±7.73 ppm, Cu 173.1±15.1 ppm, Zn 1450.1±148.72 ppm, Co 5.42±0.85 ppm, Mn 203±16.59 ppm, Ni 98.9±7.78, Pb 1.675±0.18 ppm aralığında olduğu saptanmıştır. Elde ettiğimiz sonuçlara göre KÖY-TÜR arıtma tesisi arıtma çamurundaki Ni hariç her iki tesisin çamurlarındaki ağır metal düzeylerinin ülkemiz Toprak Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği'nde verilen tarımda kullanılacak arıtma çamurlarında müsaade edilebilecek maksimum ağır metal içeriklerinin altında, toprakta müsaade edilen maksimum ağır metal muhtevaları limit değerlerinin ise her iki çamur numunesinde de Ni bakımından üzerinde olduğu bulunmuştur.
Keywords: Çevre Bilimleri; Çevre Mühendisliği