İNSÜLİN UYGULAMAYAN TİP-I DİABETİK ALBİNO SIÇANLARIN KARACİĞER VE BÖBREK DOKULARINDAKİ GLUTATYON VE ESENSİYAL YAĞ ASİTLERİ ÜZERİNDE LUTEİN, MELATONİN VE VİTAMİN E'NİN ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - KARAKUŞ, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2004)
YÜKSEK LİSANS TEZİ İNSÜLİN UYGULANMAYAN TİP - 1 DİABETİK ALBİNO SIÇANLARIN KARACİĞER VE BÖBREK DOKULARINDAKİ GLUTATYON VE ESENSİYAL YAĞ ASİTLERİ ÜZERİNDE LUTEİN, MELATONİN VE VİTAMİN E'NİN ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI (*) Esra KARAKUŞ T.C Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 55 Bu çalışmada, Vitamin E, lutein ve melatonin gibi antioksidan maddelerin, insülin uygulanmayan diebetik sıçanların karaciğer ve böbrek dokularının lipid ve yağ asidi bileşimi üzerindeki etkileri araştırıldı. Deney sonuçlarımıza göre, karaciğer dokusundaki total lipid miktarı, kontrol grubuna göre diabet grubunda önemli düzeyde arttığı belirlendi (P<0.01) Ayrıca VE+D grubunda da belirgin düzeyde artışın olduğu saptandı (P<0.0001). Total kolesterol miktarının kontrol grubuna göre L+D ve Mel+B gruplarında azaldığı saptandı (PO.05, p<0.01), total redükte glutatyon (GSH) miktarı, kontrol grubuna göre diabet, VE + D ve Mel + D gruplarında azaldığı halde (p<0.002, p<0.05 ve PO.03), L+D grubunda değişim görülmeli (P>0.05). Karaciğer dokusunun yağ asidi bileşimi içinde palmitik asit (16:0), kontrol grubuna göre Diabet ve Mel + D gruplarında kısmen (p<0.05), VE+D ve L+D gruplarında belirgin düzeyde azaldığı saptandı (P<0,001, PO.0001). Oleik asit (18:1, n-9) diabet, L+D ve Mel +D gruplarında azaldığı halde (p<0,001), VE+D grubunda değişim gözlenmedi (p>0,05). Linoleik asit (18:2, n-6), diabet ve VE+D (pO.001), L+D ve Mel+D gruplarında azaldığı saptandı (p<0,002, p<0.003), (20:3, n-9) diabet grubunda azaldığı halde (p<0.002), diğer gruplarda farklılık gözlenmedi. Araşidonik asit (20:4, n-6) L+D ve Mel+D gruplarında arttığı saptandı (p<0,0001) Dekosaheksaenoik asit, VE+D grubunda kısmen azaldığı halde (p<0.04), diğer gruplarda değişiklik gözlenmedi (p>0.05). Böbrek dokusundaki total lipid miktarının diabet grubu ve diabet+antioksidan madde verilen gruplarda azaldığı saptandı (p<0.01, pO.001). Kolesterol miktarı, kontrol grubuna göre VE+D ve L+D gruplarında azaldığı (pO.01), GSH miktarı, kontrol grubuna göre Mel+D grubunda arttığı belirlendi (pO.01), fakat VE+D grubunda belirgin düzeyde azaldığı tespit edildi (pO.0001). Yağ asidi bileşimi içinde palmitik asit miktarı kontrol grubuna göre VE+D, L+D ve Mel+D azaldığı gözlendi (pO.001). Palmitoleik (16:1, n 9) ve Oleik asit (18:1, n 9) miktarları diabet ve antioksidan madde verilen gruplarda azaldığı saptandı (p<0.02, p<0.0001). Araşidonik ve dokosapentaenoik asitlerin miktarı kontrol grubuna göre, VE+D, L+D ve Mel+D gruplarında arttığı belirlendi (pO.001). Deney sonuçlarımıza göre uygulanan antioksidan maddelerin dokulara göre farklı etkilere sahip olduğu gözlendi. Karaciğer dokusunda steroil CoA desatüraz enzimi aktive edildiği halde, bu etki böbrek dokusunda gözlenmedi. Anahtar kelimeler : Vitamin E, melatonin, Lutein, diabetik sıçanlar, insülin Karaciğer ve böbrek dokuları, Glutatyon ve yağ asitleri

SUMMARY MASTER THESIS THE EFFECTS OF VITAMIN E, MELATONIN AND LUTEIN ON THE GLUTATHIONE AND ESSETIAL FATTY ACIDS OF THE LIVER, KIDNEY TİSSUES OF TİP- I DIABETIC RATS, NON APPLIED INSULIN Esra KARAKUŞ Firat University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Biology 2004, Page : 55 In this study, it was examined that the effects of vitamin E, lutein and melatonin on the lipid levels, fatty acids and glutathione levels in the liver and kidney tissues of diabetic albino rats, non applied insulin. According to our experimental results, lipid level in the liver tissue of diabetic group was higher than control group (pO.Ol). In addition its level increased in VE+D group (p<0.0001). Cholesterol level in the groups of L+D and Mel+D was lower than c ontrol ( p<0.05, p <0.0 1 ) R educed g lutathione 1 evel ( GSH) decreased i n d iabetes, V E+D a nd M el+D g roups (p<0.02, p<0.05, and p<0.03), but no differences was found in L+D group. In the fatty acid composition, palmitic acid decreased in diabetic and Mel+D groups (p<0.001, p<0.0001). Oleic acid level (18:1, n 9) in diabetes, L+D and Mcl+D group was lower than control (p<0.001), but no differences found in the VE+D group. Eicosatrienoic acid level (20:3, n9), increased in the diabetes (p<0.002), no differences was found in the other groups. Arachidonic acid (20:4, n 6) level in L+D and Mel+D groups was higher than control (pO.OOOl). While the dokosahexaenoic acid level (22:6, n 3) increased in VE+D group (p<0.04), no differences found in other groups. In the kidney tissue, lipid level decreased in the diabetes and other groups (pO.Ol, pO.001). Cholesterol level in the VE+D and L+D groups was lower than control group (p<0.01). GSH level increased in the Mel+D group, but its level decreased in the VE+D group (pO.OOOl). In the fatty acid composition, palmitic acid (16:0) level in the VE+D, L+D and Mel+D groups was lower than control group (p<0.001). Palmitoleic (16:1, n 9) and oleic acid levels in the diabetic and other groups was lower than control group (p<0.02, p<0.0001). Arachidonic and docosapentaenoic acids increased in VE+D, L+D and Mel+D groups (p<0.001). According to our experimental results, it was determined that the effects of applied antioxidants such as vitamin E, melatonin, and lutein bound to to tissue type. In liver tissue, steroil CoA desaturase enzyme was activated by these antioxidants, but no observed in the kidney tissue. Keywords : Vitamin E, melatonin, Lutein, diabetic rats, insulin liver and kidney tisues, Glutathione and fatty acids II
The effects of vitamin E, melatonin and lutein on the glutathione and essetial fatty acınds of the liver, kidney tissues of tip-I diabetic rats, non applied insulin
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology