Hastane kökenli Acinetobacter suşlarına karşı çeşitli dezenfektanların etkinliği - Cihangiroğlu, Mustafa; Bayındır, Yaşar; Çelik, İlhami; Denk, Affan; Sevim, Erol; Akbulut, Ayhan (My University, 2004)
Hastane kaynaklı infeksiyonların önlenmesinde uygun dezenfektan seçimi ve kullanımı önemli basamaklardan biridir. Bu nedenle, her hastane bünyesinde en fazla sorun oluşturan mikroorganizmaların, kullanılan dezenfektanlara duyarlılığını bilmelidir. Çalışmamızda, yoğun bakım hastalarından izole edilen ve çoklu antibiyotik direnci gösteren 10 Acinetobacter spp. susuna karşı 10 farklı dezenfektanın etkinliğini mikrodilüsyon yöntemiyle araştırdık. Acinetobacter spp. suşlarına en etkili dezenfektanlar; Chlorispray^® (etanol + klorhekzidin diglukonat + gluteraldehid + formaldehid + didesil dimetil amonyum klorür), Endex^® (kokospropilen diamin diguanidyum diasetat/didesiloksimetil amonyum propionat) ve Savlex^® (setrimid/klorhekzidin) olarak saptanırken, en sık kullanılan dezenfektanlar olan alkol (%70), benzalkonyum klorür ve povidon iyodin çözeltilerinin etkinliğinin en az olduğu gözlendi. Hastanelerde sürveyans sonuçlarına göre sık görülen çoğul ilaç dirençli mikroorganizmalarda dezenfektanlara karşı direncin saptanması ve dezenfektan kullanım politikalarının buna göre belirlenmesi gerektiği kanısındayız.
Keywords: Mikrobiyal duyarlılık testleri; Acinetobacter; Dezenfektanlar; Çapraz enfeksiyon